KESK, kamu emekçilerini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinin Hakem Heyeti Kuruluna bırakılmasına karşı yarın iş bırakacak.
KESK, milyonlarca kamu emekçisini ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşmenin hakem kuruluna bırakılmasının ardından iş bırakma kararı aldı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 20 gün boyunca emekçilerin gerçek sorunlarının tartışılmadığı ve danışıklı dövüşle topun hakem kuruluna atıldığını belirterek, “27 Ağustos Salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta bir gün iş bırakacağız. Tüm konfederasyonları ve sendikaları 27 Ağustos'ta omuz omuza vermeye, göreve çağırıyoruz” dedi.
KESK Yürütme Kurulu adına konuşan KESK EŞ Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, hükümetin 20 günlük süreçte kamu emekçilerinin ve emeklilerinin taleplerine kulak tıkadığını belirterek, “TİS sitemine bile aykırı olarak diğer konfederasyonlardan habersiz Çalışma Bakanı şle yandaş konfederasyon başkanı bir görüşme gerçekleştirdi ve 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 olarak revize edildi. Bir avuç mutlu azınlığa hazinenin kefen parası olarak tabir edilen İhtiyaç akçesine kadar yağmur olup akanlar bize damlayı çok gördüler” diye konuştu.
'Kamu emekçisinin sorunları ücretten ibaret değil'
Yaşadıkları sorunların sadece insanca yaşayacak bir ücretten ibaret olmadığını vurgulayan Bozgeyik, “Reform ve dönüşüm düzenlemeleri ile eşit, tarafsız, parasız bir kamu hizmeti alma hakkı ortadan kaldırıldı. Türkiye 38 OECD ülkesi içinde sondan beşinci sırada ve rekor kıran işsizliğin azalması, kamuda istihdamın yaratılması ile uzun çalışma saatlerinin düşürülmesi elzemdir. '17 yıldır işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik' söylemlerinin karşılığı yok”dedi.
Taleplerinin kamu işvereni tarafından anlamazdan ve duymazdan gelindiğini ifade eden Bozgeyik, Memur-Sen'e ithafen “Bugüne kadar TİS sürecinde danışıklı oyunlar oynayanlar çıraklıktan ustalığa terfi ederek yeni bir taktiğe başvurarak maaş zammı tekliflerini revize etmişler ve maaş artışı tekliflerini ise neredeyse yarı yarıya düşürerek iki yıl için toplamda 20 puan talep etmişlerdir. Diğer sendikaların üyelerinden dayanışma aidatı istemeye TİS ikramiyesinin sadece kendi üyeleri için iki kat olarak ödenmesini talep etmeye devam etmiştir. Son olarak sadece Ankara ile sınırlı dostlar alışverişte görsün misali iki saat iş bırakma eylemi yaparak boş cüzdan bırakma eylemi gerçekleştirerek topu Hakem Kurulu'na atmıştır” diye konuştu.
Hakem Kurulu'nun 11 üyesinden 7'sini Cumhurbaşkanı belirliyor
Hakem Kurulu'nun 11 üyesinde 7'sinin doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve konfederasyonların önerdiği 3 akademisyenden 1'inin bile Cumhurbaşkanınca belirlendiğine değinen Bozgeyik, “Belirlenen söz konusu kuruldan adil kararlar almasını beklemek neredeyse imkansız. Böyle bir Hakem Kurulu'ndan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur. Evrensel gerçek toplu pazarlık sistemi ile hiçbir ilgisi olmayan mevcut antidemokratik toplu sözleşme sistemi sürdükçe kamu emekçileri ve emeklileri kaybetmeye devam edecektir” dedi.
Bu karanlık tablodan çıkmanın tek yolunun emekçilerin bir araya gelerek ortak mücadeleyi yükseltmesinden geçtiğini söyleyen Bozgeyik, “Üzerimize düşen bu sorumluluğun gereğini yerine getirmenin bir adımı olarak 27 Ağustos Salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta bir gün iş bırakacağız. Tüm konfederasyonları ve sendikaları 27 Ağustos'ta omuz omuza vermeye, göreve çağırıyoruz” dedi.
(Evrensel)