ÇEVİRİ – SiyasiHaber – 1924 Aralık’ında Mudanya’dan kalkan bir İngiliz gemisi 400 ton insan kemiğinden oluşan yükünü Marsilya limanına boşalttı. Ceset kalıntıları, suni gübre yapımında kullanacak olan Fransız fabrikatörlere satılmıştı.
Tarihçi Vlassis Agtzidis, Mustafa Kemal yönetiminin 400 ton ağırlığındaki ceset kalıntısını (yaklaşık 50 bin insan bedeni) İngiliz bandıralı bir gemiyle Fransa’nın Marsilya limanına nasıl gönderdiğini anlatan 1924 tarihli üç gazete haberini 2013’te ortaya çıkardı. Haberler, The New York Times, Fransız Midi ve Yunan gazetesi Macedonia’da yayımlandı. Bu haberlerde ceset kalıntılarının Marmara Denizi’ndeki Mudanya limanından yüklendiği belirtiliyor. Agtzidis, bu ceset kalıntılarının endüstriyel kullanım için gönderilmiş olabileceğini ileri sürüyor.
19. yüzyılın başlarında insan kemiklerini suni gübreye çevirme uygulaması yaygındı. Aslında bu fikir ilk kez Waterloo savaşının (1815) ardından uygulamaya geçirildi. Robert Fisk The Independent gazetesinde 3 Ağustos 2014’te şöyle yazdı:
Waterloo’dan sonra ölülerin kemikleri -Wellington’un Britanyalıları, Napolyon’un Fransızları ve Blücher’in Prusyalıları- İngiltere’nin yeşil ve şirin topraklarında gübre olarak kullanılmak üzere Hull’a nakledildi; 1815 savaş alanından elde edilen taze ve sağlam dişler de sağlar için takma diş yapımında kullanılacaktı.
Joe Turner’ın 2015 Mart’ında arşiv haberlerine dayanarak yaptığı araştırma, uluslararası kemik ticaretinin 19. yüzyıl boyunca devam ettiğine ilişkin sağlam kanıtlar ortaya koydu.
Agtzidis’e göre, Fransa o sıralarda Türk yanlısıydı ve Fransızlar için katliam kurbanlarının kemiklerinin endüstriyel kullanım için satın alınması etik bir sorun oluşturmamış olabilir.
The New York Times’ın 23 Aralık 1924 tarihli haberinde şöyle deniyordu:
Marsilya, oradaki fabrikatörlere gelen 400 ton insan kemiğinden oluşan gizemli yükü taşıyan Britanya bandıralı ve Zan adlı geminin limana varışının tuhaf öyküsüyle çalkalandı. Kemiklerin, Marmara Denizi’ndeki Mudanya’dan yüklendiği ve Küçük Asya’daki katliamların kurbanlarının kalıntıları olduğu söyleniyor. Ortalıkta dolaşan söylentilere göre, bir soruşturma açılması bekleniyor.
Söz konusu yük hakkında Fransız gazetesi Midi, ‘Hazin bir yük’ başlıklı bir haber yayımladı. Haberde şu ifadeler bulunuyordu:
Şu sıralarda Marsilya’da, Zan adlı geminin taşıdığı, fabrikalarda kullanılmak üzere getirilen 400 tonluk insan kalıntısından oluşan kargonun limana varması çok tartışılıyor. Bu insan kalıntıları özellikle Türkiye’deki Ermeni katliam kamplarından ve Küçük Asya’dan geliyor.
24 Aralık 1924 tarihli Yunan gazetesi Macedonia, Zan’ın Selanik limanına yanaştığını, ancak kargo içeriğinin açıklanmadığını bildirdi. Selanik o sıralarda soykırımdan kurtulanlarla dolup taşıyordu; bu nedenle yetkililer, soykırımdan kurtulanları rencide etmemek için kargonun içeriğini bir sır olarak tutmayı tercih etti.
Bununla birlikte Selanik limanındaki işçiler yükün ne olduğunun farkındaydı. C. Angelomatis, Büyük Trajedinin Güncesi başlıklı kitabında, liman işçilerinin yükün içeriğine tepki gösterdiğini fakat Yunan yetkililerin Britanya’nın işe karışması nedeniyle bir eyleme girişilmesine izin vermediğini yazıyordu.
Angelomatis şöyle diyordu:
Atinalı gazetecilerin yayımladığı haberlere göre: ‘Mudanya’dan gelip Selanik limanına yanaşan İngiliz Zan gemisi, dört yüz ton Yunan cesedi taşıyor. Yükün ne olduğunu açığa çıkaran liman işçileri geminin limandan ayrılmasını engelledi, fakat Britanya konsolosunun müdahale etmesi üzerine yola çıkmasına izin verildi.’
Angelomatis şunları ekliyordu:
Onlar Yunan kahramanların kemikleriydi… onlar ya topluca katledilen ya da -en kötüsü Uşak kampı olan- imha kamplarında yavaşça öldürülen askerlerimizin kemikleriydi.
Çeviri: SiyasiHaber
Kaynak: Greek-genocide.net
http://www.greek-genocide.net/index.php/overview/miscellaneous/279-did-the-kemalists-sell-the-bodies-of-greeks-for-industrial-use