İlerici Enternasyonal’in, “Filistin’deki işgal ve soykırıma karşı işçi öncülüğündeki direnişin bir aracı” olarak tanımladığı Karpuz Endeksi, çalışanların birbirleriyle ve aktivistlerle bağlantı kurarak patronlarına İsrail bağlantıları konusunda meydan okumalarına olanak tanıyacak.
Listelenen şirketler arasında Barclays, nakliye firması Maersk, e-ticaret devi Amazon, yazılım şirketi Microsoft ve tatil kiralama şirketi Airbnb yer alıyor.
Bu çokuluslu şirketlerin yanı sıra, finans, sigorta, teknoloji, lojistik ve enerji gibi sektörlerde İsrail ile bağlantıları olan bir dizi başka işletme de bulunmakta.
Karpuz Endeksi ayrıca savaşa karşı işçi öncülüğünde yürütülen kampanyaların ayrıntılarını da içeriyor ve işçilerin örgütlenmesini ve birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlayan araçları içeriyor.
İsrail’in Hamas öncülüğündeki 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze’ye savaş açmasından bu yana, Filistinli sendikalar ve diğer örgütler silah ve enerji ambargoları çağrısında bulunurken, dünyanın dört bir yanındaki işçilerin de işverenlerinin İsrail’le işbirliğine karşı harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Karpuz Endeksi tam da bu bağlamda ortaya çıkıyor.
İlerici Enternasyonal’in iletişim direktörü James Schneider, veri tabanında listelenen şirketlerde çalışan birçok kişinin İsrail ile bağlarının farkında olmayabileceğini ve bu nedenle Karpuz Endeksi’ni diğer Filistin yanlısı çalışanlarla bağlantı kurmanın bir yolu olarak kullanabileceğini söyledi.
İlerici Enternasyonal’in Watermelon Index organizatörü Kimia Talebi “İsrail’in savaş makinesi, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerden aldığı finansal, askeri, diplomatik ve kültürel destekle etkinleştiriliyor. Büyük veya küçük yollarla binlerce şirket suç ortağı oluyor. Bu şirketlerdeki işçiler, savaş makinesinin çarklarına kum atma gücüne sahip. Ve binlercesi, 11 limandaki Hintli liman işçileri gibi, Filistinlileri öldürmek için kullanılabilecek silahları kullanmayı reddediyor” diyor.
İşçiler İsrail’in savaşına karşı
Middleeasteye’de yer alan habere göre dünyanın birçok şehrinde neredeyse her hafta kitlesel protestolar gerçekleşiyor, ancak İngiltere, ABD ve diğer batılı hükümetler İsrail’i silahlandırmaya ve ona diplomatik ve diğer konularda destek sağlamaya devam ediyor.
Bu tür işçi önderliğindeki eylemler savaş boyunca görülmüştür. Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi, Yaptırımlar (BDS) hareketine göre, 11 Kasım’da Tanca’daki liman işçileri bir Maersk gemisine “askeri ekipman içeren kargo”yu yüklemeyi reddetti.
Fas’taki protestocular, “İsrail gemilerini karşılayan bizden değildir” sloganları atarken, Maersk kargoda “askeri silah veya mühimmat” bulunmadığını söyledi.
Keza İspanya, İtalya, Belçika, Namibya ve Hindistan’da liman işçileri İsrail’e gidecek askeri kargoyu taşımayı reddetti. Japon sendikaları ve protestocuların baskısı, Japon ticaret devi Itochu’yu İsrail’in en büyük özel askeri şirketi Elbit Systems ile işbirliğini sonlandırmaya zorladı.
Karpuz Endeksi’nde yer alan diğer gruplar ve sendikalar arasında Filistin Gençlik Hareketi, Özgür Filistin İçin İşçiler, Silah Ticaretine Karşı Kampanya, Birleşik Teknoloji ve Müttefik İşçiler, Apartheid İçin Teknolojiye Hayır, Filistin’e Enerji Ambargosu, Örgütlen Hemen Şimdi!, İktidarı Parçala! ve Hareket Araştırma Birimi yer alıyor.
Filistin Gençlik Hareketi, Maersk’in Maskesini İndir kampanyasıyla zaten bir miktar başarı elde etti.
Bu, İspanya’nın açıkladığı silah ambargosuna rağmen, nakliye devinin Algeciras limanını İsrail’e askeri kargo taşımak için kullanmasıyla ilgili eleştirel araştırmanın yayınlanmasını içeriyordu. Aktivistler sonunda İspanyol hükümetinin, İsrail’e askeri kargo taşıyan iki Maersk gemisinin hareketini engellemesini sağlamayı başardılar.
Watermelon Index’in bir diğer ortağı olan No Tech for Apartheid, Google, Amazon ve İsrail arasındaki bir sözleşme olan Project Nimbus’un sona erdirilmesini talep eden kitlesel oturma eylemleri, dilekçeler ve grevler düzenleyen bir kampanyaya öncülük etti.
Siyasi Haber