Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden bilim insanları mantis karidesinin inanılmaz kullanışlı bir yeteneğe sahip olduğunu keşfettiler: deniz canlıları vücudumuzun içindeki kanser çeşitlerini görebiliyorlar. Şimdi, bu yeteneği sonunda bir akıllı telefona konulabilecek bir kameraya uyarladılar.
Mantis karidesi kanseri ve sinirlerimizin hareketini görebiliyor, çünkü ağıl gözler olarak bilinen eşsiz gözlere sahipler. Bu göz tipi kutuplaşmış ışığı tespit etmeye harikulade şekilde uyumlu. Bu ışık türü kanserli veya sağlıklı doku dahil olmak üzere farklı doku türlerini farklı şekilde yansıtıyor. Queensland Üniversitesi’ndeki Queensland Beyin Enstitüsü’nden Justin Marshall bir basın toplantısında şöyle söyledi:
“İnsanlar bunu göremez, fakat bir mantis karidesi ona doğru yürüyüp ona vurabilir. Biz renkleri renk tonları ve gölgeler ile ve zıt nesneleri görürüz – örneğin yeşil bir ağaçtaki kırmızı bir elma gibi – fakat araştırmamız ortaya çıkardı ki bir grup hayvan nesneleri ayırt ve tespit etmek için kutuplaşmış ışığı kullanıyor.”
Takımı şimdi bu yeteneği taklit edebilen bir kamera üretmek için uluslararası ortaklarla çalıştı. Sonunda insanların evlerinde vücutlarını kanser için taramalarını sağlayacak akıllı telefon kameralarına önayak olabiceklerini umuyorlar. Marshall şöyle devam ediyor:
“ABD ve İngiltere’den bilim insanları yakın işbirliği yaparak geliştirdiğimiz kamera video çekiyor ve kanseri tespit etmek ile maruz bırakılan sinir hücrelerinin hareketini tespit etmede doğrudan geribildirim sağlayabilir.”
Bunu yapmak için ommatidia adı verilen ışık hücresi gruplarını içeren ağıl mantis karidesi gözünü meydana çıkardılar. Bu ommatidium’ların her biri ışığa hassas alıcıların yanında kutuplaşmış ışığı süzebilen ince mikro tüylere sahip. Bunu kamerada taklit etmek için bilim insanları kutuplaşma süzücü mikrotüyün aynısını yapmak amacıyla alüminyum nanokablolar kullandı ve bunları ışığı elektrik akımına çeviren ışık diyotlarının üzerine yerleştirdi. Marshall şöyle diyor:
“Görünmez mesajları görsel yapımızın iyi anlayabildiği renklere çeviriyor.”
Mevcut görüntüleme yapıları kanseri tespit etmek için zaten kutuplaşmış ışığı kullanıyordu fakat tespit edebildikleri tümörlerin boyutları sınırlıydı ve büyük teçhizat gerektiriyorlardı. Mantis karidesinin gözlerini taklit ederek bilim insanları teknolojimizi bir akıllı telefona girebilecek noktaya ilerletmeyi umuyor. Bu durum tıpkı biyopsiler gibi daha fazla yayılan kanser tespit yöntemlerine olan ihtiyacı azaltacak ve kanseri daha erken tespit etmeye yardımcı olabilir.
Etkileyici bir şekilde Queensland Üniversitesi takımı tarafından geliştirilen algılayıcılar halihazırda faredeki kanserli dokuların erken teşhisini sağlamanın yanında bir beynin içindeki sinirlerin faaliyetlerini gerçek zamanlı “görmek” için kullanıldı. Araştırmaları Proceedings of the IEEE’de yayınlandı.