Yönetmenliğini Çayan Demirel ve Ayşe Çetinbaş’ın üstlendiği “Kardeş Türküler – 30 Yıllık Tarih” belgeselinin tamamlanması için dayanışma kampanyası başlatıldı.
1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklör Kulübü bünyesinde başlayan Kardeş Türküler projesinin müzikal ve politik yolculuğunu anlatan belgesele destek ile ilgili Köln merkezli Dayanışmanın Sesi (Stimmen der Solidaritat) derneğinden yapılan açıklamada şöyle dendi:
“2012 yılında ünlü yönetmen Çayan Demirel çekimlere başladı ancak ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle proje durduruldu. O günden bu yana Surela Film ekibi filmi tamamlamak için özenle çalıştı. Film şu anda tamamlanmak üzere ancak post prodüksiyon için, özellikle ses ve renk düzeltmesi için mali desteğe ihtiyaç var. Bu nedenle çevrimiçi bir bağış toplama kampanyası başlatıldı.
Kulüp üyemiz Uğur Yeşiltepe film ekibinde yer alıyor. Dernek olarak bu film projesine destek veriyor ve son aşamasına kadar eşlik ediyoruz. Büyük ya da küçük her bağış bu projenin gerçeğe dönüşmesine yardımcı oluyor. Dayanışmanız ve desteğiniz için teşekkür ederiz!”
Belgesel hakkında
Uzun metraj belgesel-film; diller, çocuklar, kadınlar, doğa ve sınırların ötesindeki kardeşlik temasını ele alıyor. Filmde, sahneye yalnızca farklı diller değil; tarih, kültür, şiir, edebiyat ve sanatın bir araya geldiği bir kesit sunuluyor.
Hrant Dink, Neşet Ertaş, Reem Kelani, Sezen Aksu, Arto Tunçboyacıyan ve Sayat Nova Korosu gibi isimler ve oluşumlar, belgeselde yer verilen figürlerden bazıları.
Belgesel, Kardeş Türküler’in 30 yıllık müzikal ve sanatsal yolculuğunu ele alırken, Türkiye’nin yakın geçmişindeki toplumsal ve politik olayların grup üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin onların hikâyesine yansımalarını inceliyor.
(Bianet)