Dünyada en çok vakanın bulunduğu ABD’de salgının merkezi konumundaki New York’ta Amazon, Whole Foods ve Instacart işçileri koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alınmaması ve sağlıksız çalışma koşulları sebebiyle iş bıraktı.
Siyasihaber
Koronavirüs salgınının, “sermayenin görünmez eli” tarafından çözülecek bir sorun olmadığı tüm dünya tarafından anlaşılmaya başlanırken, süreç içinde kahramanlık gibi titrler yüklenerek hayatları tehlikeye atılan ve ekonomik olarak yoğun bir şekilde sömürülen işçiler ise haklı taleplerini dünyanın dört bir yanında dile getirmeye devam ediyor.
New York'taki bir Amazon deposunda çalışan bir grup işçi Pazartesi öğleden sonra işlerini bıraktı ve greve gitti. İşçiler, şirketin birden fazla çalışanın yeni koronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonra yüzlerce çalışanın bulunduğu tesisin kapatılması ve dezenfekte edilmesi gerektiğini söylediler ve bu koşullarda çalışmaya devam etmeyeceklerini belirttiler.
New York'ta yaklaşık 800 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüsün yarattığı korku, çevrimiçi alışveriş ve teslimat hizmeti sunan Instacart'ta işin durdurulmasına ve Amazon'un bir yan kuruluşu Whole Foods'ta işçilerin topluca hastalık iznine çıkmasına neden oldu.
ABC’ye konuşan New York'un Staten Island bölgesinde Amazon ikmal merkezi çalışanı Chris Smalls, “İnsanlar çalışmaktan korkuyorlar. İnsanlar orada çalışarak hayatlarını riske atıyorlar çünkü farkında dahi olmadıkları bir dizi koronavirüs vakası var." dedi.
Smalls, şirketin son günlerde koronavirüs testi pozitif çıkan meslektaşlarının sayısı konusunda çalışanlarla dürüst olmadığını ve yönetimin, sadece depoda çalışan bir işçinin testinin pozitif çıktığını doğruladığını söyledi.
"Şirket yalan söylüyor"
"Bu açık bir yalan çünkü üçüncü vakayı doğrudan ben eve gönderdim," diyen Smalls, 4.000'den fazla kişinin çalıştığı tesiste toplam yedi vaka olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi.
Smalls, şirketin onu testi pozitif çıkan bir işçiyle yakın temasa geçtiği için Cumartesi günü karantinaya aldığını söyledi.
Koronavirüs kapan işçiyi Salı günü hastalık belirtileri gösterdiğinde eve gönderdiğini söyleyen Smalls, işçinin Çarşamba günü test edildiğini, ancak test sonuçları Perşembe günü pozitif gelene kadar çalışmaya devam ettirildiğini söyledi.
Smalls sözlerine şöyle devam etti: “Onun bu sırada hastalığı yaymak için ciddi bir zamanı vardı. Bir arkadaşı yakalandı.Yakalanan arkadaşı üçüncü vakaydı. Testi pozitif çıkan çalışan, paket departmanında süpervizör ve paket departmanı eşyalar müşterilerin kapılarına gitmeden bir önceki basamak. Tehlikeli.”
Smalls, iş bırakan ve deponun hemen dışında tek sıra halinde, sosyal mesafe kurallarına uyarak gösteri gerçekleştiren işçilerin arasına katıldı. Smalls, "Binanın bir süre kapatılıp dezenfekte edilmesini istiyoruz. Tüm istediğimiz bu" dedi. Smalls, 50 ila 100 çalışanın greve katılacağını umarken, bir Amazon sözcüsü ise grevin çok az destek bulduğunu söyledi.
ABC News'e açıklama yapan Amazon, Staten Island’daki merkezde çalışanları güvende tutmak için çalıştıklarını belirterek, Smalls tarafından dillendirilen şirketin işçileri tehlikeye attığı iddialarının "temelsiz" olduğunu da sözlerine ekledi.
Şirketin yaptığı açıklamada, "Devam eden koronavirüs salgını ile boğuşan tüm işletmeler gibi, topluluklara ve ihtiyaç sahibi kişilere hizmet verirken çalışanları güvende tutmak için çok çalışıyoruz. İnsanları güvende tutmak için ciddi önlemler aldık, yoğun temizlik imkanları, yüz ve vücut koruma malzemelerinin temini ve binalarımızda çalışanların güvenli mesafeleri koruduğundan emin olmak gibi sıkı önlemleri hayata geçirdik. Gerçek şu ki, çalışanların büyük çoğunluğu hala kahramanca çalışmaya devam ediyor ve insanlara her gün ihtiyaçlarını teslim etmeye çalışıyor.”
Bu arada Instacart işçileri de Pazartesi günü bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Instacart grevinin organizatörleri yaptıkları açıklamada, “Kendileri büyük kazanç elde ederken bizi doğrudan tehlikenin önüne atıyorlar” dedi.
Intacart grev düzenleyicileri, şirketin bu salgını bir PR kampanyasına dönüştürdüğünü, çalışanları izole edilen veya karantinaya alınan ailelerin kahramanı olarak gösterdiklerini” ekledi.
Whole Foods çalışanları "hastalık iznine" çıktı
Whole Foods çalışanları da Salı günü ülke çapında hastalık izni eylemi gerçekleştirdi ve şirketin bir dizi güvenlik talebini karşılamasını talep etti.
Eylemin organizatörleri, “COVID-19, iş gücümüz ve müşterilerimizin güvenliği için çok ağır bir tehdit oluşturuyor. Politikacıların, devlet kurumlarının veya şirket yönetiminin bizi korumak için adım atmasını bekleyemeyiz." açıklamasını yaptı.
Whole Foods çalışanlarının talepleri arasında, işe gelemeyerek kendini izole eden veya karantinaya alınan çalışanlar için ücretli izin garantisi, yarı zamanlı ve mevsimlik işçilerin sağlık hizmetleri ücretlerinin karşılanması; işe gelen işçiler için ekstra “tehlike ödemesi” ve çalışanlar ve müşteriler arasındaki sosyal mesafe kurallarını oluşturacak politikaların uygulanması yer alıyor.