Müftülüklere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısı’na karşı Meclis önünde bir araya gelen kadınlar, “Sorunlarımıza cevap veren yasa düzenlemeleri geçene kadar mücadele edeceğiz” dedi. Meclis önünde yapılmak istenen açıklamanın polis tarafından engellenmesi üzerine açıklama Meclis bahçesinde yapıldı.
Ankara'dan ve çevre illerden "Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle gitmez, kadınlar izin vermez" diyen kadınlar, müftülüklere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ve “Mağdur hakları” yasa tasarısına karşı Meclis önünde açıklama yapmak istedi. Ancak açıklama polislerce engellenmesi üzerine kadınlar Meclis bahçesinde açıklama yaptı.
Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve bağımsız vekil Aylin Nazlı Aka’nın da olduğu çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar ayrıca “Müftülere nikah yetkisi verilemez”, “Yaşasın kadın dayanışması” yazılı dövizleri taşıdı.
‘Kadınlara danışılarak yapılmalı'
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre eylemde ilk konuşan İstanbul Kadın Platformu üyesi Rüya Kurtuluş, her iki yasa tasarısının da kadınların yaşamını çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Bu nedenle bu yasaların kadın örgütlerine danışılarak yapılması gerektiğini söylüyoruz. Ama bu iki tasarı da kadınlara danışılarak yapılmış tasarılar değil” dedi.
‘Kabul etmiyoruz’
Kurtuluş, her iki tasarıyı da kabul etmediklerine dikkat çekerek, “Kadın erkek eşitliğini temel almayan dini referanslarla hayatı düzenleyen boşanmayı engellemeye çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın medeni hukuk alanında işi yoktur. Bu laik yaşam ilkesine de aykırıdır. Bu nedenle müftülük nikahını kesinlikle kabul etmiyoruz. İkincisi ise sözlü beyandır. Çocuğun Nüfus Hizmetleri tarafından sözlü beyanı öngörülüyor" diye konuştu.
‘Toplumsal eşitlik gözetilmeli'
Yasaların toplumsal eşitsizliği gözeterek yapılması gerekliliğine vurgu yapan Kurtuluş, ayrıca her ilçede kadınların rahatlıkla başvurabileceği bilim insanlarıyla birlikte düzenlenmiş merkezlerin olması gerektiğini belirtti. Kurtuluş, “Ama Türkiye’de şiddet önleme merkezleri birer birer kapatıldı. Her ilçede bir şiddet önleme merkezi yok; ama bir müftülük var. O müftülükler bünyesinde kadınlara aile danışmanlığı veriliyor” bilgisini paylaştı.
‘İhtiyaçlarımıza cevap vermeyen düzenleme'
Daha sonra konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, yasa tasarılarının hiçbir gerekçesi olmadığını ifade etti. Biçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıl 2017, hala kadın ve çocuk cinayetleri gibi birçok sorun karşımızda varken, yıllardır kadınlar eşitlik mücadelesi veriyorken, bizim ihtiyaçlarımız, bizim sorunlarımız ve bizim taleplerimizin hiçbirine cevap vermeyen bir düzenleme var. Bu yüzden tüm kadın örgütleriyle birlikte taleplerimiz doğrultusunda daha ilerici, sorunlarımıza cevap veren yasa düzenlemeleri geçene kadar mücadele edeceğiz. Bu düzenlemeleri hiçbir şekilde kabul etmediğimizi belirtiyoruz."
‘Tasarılar kadınların aleyhine’
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, AKP hükümetinin söz konusu tasarıları kendi çoğunluğuna göre Meclis’ten geçirmek istediğini ve tasarıların kadınların aleyhine olduğunu kaydetti. Beştaş, “Türkiye kadın hareketinin ve dünya kadın hareketlerinin bugüne kadar var olan taleplerini geriye çekmek, çıtayı düşürmek, şu ana kadar kazanılmış hakları da parça parça ellerinden almak için çok sistemli, ideolojik bir yaklaşım içindeler” ifadelerini kullandı.
‘Eşit ve özgür bir yaşam'
Beştaş, son olarak şunları söyledi: “Ankara’nın göbeğinde biz Hatun anneleri gömemez hale geldik. Sokakta kadınların bir hafta cenazeleri yerde bekliyor. Kız çocukları 3 yaşından çok daha ileri yaşlara kadar kadın tecavüze uğruyor. Siyasi irade bunları açığa çıkarmak, hesabını sormak yerine kapatmayı tercih ediyor. Kadınların özgür ve eşit olmadığı bir yaşamda toplum asla özgür olamaz. Bizler özgür ve eşit bir yaşamı tesis edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.”
Mersin'den destek
Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar, "Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez" sloganıyla 100 kadın ve LGBTİ örgütünün bir araya gelerek imzaladığı kampanya destek vermek amacıyla Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nda (SES) Mersin Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Kadınlar adına açıklama yapan SES Mersin Şube Eşbaşkanı Özge Göncü kampanyanın önemine dikkat çekerek, öncelikle hükümetin müftülere nikah yetkisi veren tasarının bu haliyle geçemeyeceğini dile getirdi. Kampanya kapsamında hazırlanan deklarasyonu okuyan Göncü, yasa tasarılarının kadınların görüşü alınmadan hazırlandığını vurgulayarak, "Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Açıklama alkışlarla son buldu.