İstanbul’da taşeron belediye işçileri kadrolu çalışma talebiyle Kadıköy Rıhtım’da oturma eylemlerine başladı. İstanbul’daki çeşitli belediyelere bağlı şirketlerde çalışan işçiler, her hafta salı günü kadrolu çalışma taleplerini duyurmak için yarım saat oturma eylemi yapacaklarını duyurdu.
İşçiler ne yaşıyor, ne istiyor?
24 Aralık 2017’de çıkarılan 696 sayılı KHK ile taşeron firmalarda çalışan işçiler “kadrolu” hale getirilerek çalıştıkları kurumun bünyesinde istihdam edilmeye başladılar. Taşeron çalışma biçimi belediyelerin patronluğunda sürdürüldü.
Sayıları yurt genelinde 500 binin üzerinde. Buna karşılık belediyelerin kadrolu işçi sayısı ise 55 bin. Aileler de hesaba katıldığında bu sorun milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor.
Kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret alıyorlar. Kamu işçilerinin pek çok hakkından faydalanamıyorlar. Kamu işçilerinin özlük hakları onlara tanınmıyor. İşten atılmaları daha kolay. Zorunlu emeklilik dayatması da yaşadıkları bir diğer problem.
İşçiler, belediyelerin kadrolu işçileriyle aynı işi yaptıklarını ve bu yüzden aynı haklara sahip olmaları gerektiğini düşünüyor. Taşeron belediye işçilerinin bu zamana kadar yaptıkları eylemlerde 4D kadro, 52 günlük tediye, altı ayda bir enflasyon farkı, zorunlu emeklilik dayatmasının kaldırılması talepleri öne çıktı. İşçiler ayrıca haftalık çalışma süresinin de 40 saate düşürülmesini talep ediyor.