Özel hastanelerde Covid-19 testlerinden ve Covid-19 tedavisi gören hastalardan ücret alındığına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, “Sağlık, piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez” dedi.
İstanbul Tabip Odası, özel hastanelerde Covid-19 testi yaptıran ve Covid-19 tedavisi gören hastalardan ücret alınmasına ilişkin açıklama yaparak, sağlığın piyasanın vahşi koşullarına terk edilemeyeceğine dikkat çekti.
İstanbul Tabip Odası yöneticileri, Cağaloğlu’ndaki oda binasında basın toplantısı düzenledi.
Salgının tüm ülkeyi sardığı, hastanelerin doluluk oranlarının zirveyi gördüğü, koronavirüsün her geçen daha da yayıldığı koşullarda vatandaş can derdindeyken özel hastane patronlarının kâr peşinde olduğunu belirten Tabip Odası, zor durumdaki yurttaşları çaresizlik içinde yalnız başına bırakan politikalara tepki gösterdi. Açıklamada Covid-19 hastalarından tanı ve tedavi süreçlerinde ilave ücret alınamayacağını vurgulandı, ücret alan hastanelerin kamulaştırılması istendi.
Vatandaş can, hastane patronları kâr derdinde
Açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç, vaka sayısındaki hızlı artışa bağlı olarak Türkiye haritasının kıpkırmızı kestiği, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığını, yoğun bakımda yatması gereken hastaların acillerde ve servislerde yoğun bakım sırası beklediği bu dönemde özel hastane patronlarının kâr telaşı içerisine girdiğini vurguladı.
Pandeminin başlangıcından itibaren Covid-19 hastalarının mağdur olmadığı için mevzuatta gerekli değişikliklerin gerçekleştirildiğini, bu süreçte sağlık örgütlerinin uyarıları sonucunda Covid-19 tanılı veya olasılığı olan hastaların “acil hal” tanımı içerisine ilave ücret alınmayacak şekilde dahil edildiğini belirten Kılıç, Covid-19 testi için de fiyat tarifesinin belirlendiğini hatırlattı.
‘Günlük 15 bin ücret alınan yerler var’
Bu düzenlemelere göre Kovid-19 hastalarından hiçbir ücret alınamayacağını belirten Kılıç, durumun öyle olmadığını uygulamada günlük 15 bin liralara varan ücretler alındığını belirtti. Zor durumdaki vatandaşın çaresizlik içinde bırakılmasının kabul edilemeyeceğini, vatandaşlardan her gün benzer şikayetlerin geldiğini belirten Kılıç, özel hastane patronlarının insafsız tutumunu sadece kamuoyu vicdanına havale etmenin yetmeyeceğini söyledi.
‘Sağlık, piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez’
Başta özel hastane ortaklığı ve derneklerinde yöneticiliği bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca olmak üzere özel hastane patronlarına seslenen Kılıç, “Raporda ayrıntılarını belirttiğimiz yasal düzenlemeler hâlâ yürürlükteyken pandemi süresince pandemi olgularından ilave ücret alınamaz. Özellikle pandemi döneminde sağlık, piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez. SGK’nin suiistimalleri önlemek için bu süreçte özel hastaneleri denetlemediği aksine göz yumduğu anlaşılmaktadır. Kurumun yapması gereken, hükümlere uymayıp pandemi sürecinde Kovid-19 hastalarından tanı-tedavi-hastaneye yatış sürecinde informal ücret alan hastaneleri tespit etmek, sağlık hizmeti sözleşmesi satın alım protokolünü iptal etmek ve cezai işlem uygulamaktır.” dedi.
‘Soygunda ısrar eden hastaneler kamulaştırılmalı’
Özel hastane patronlarının salgını fırsata çeviren uygulamalardan vazgeçmeye çağıran Kılıç, bu konuda ısrar eden hastanelerin kamulaştırılması gerektiğini söyledi.
Kılıç, yurttaşları da bu türden uygulamalara karşı tepki vermeye ve haklarını aramaya çağırdı.
Öztürk: Hastane patronu koca açıklasın
Ardından söz alan Dr. Osman Öztürk ise, 1999 depreminde resmi verilere göre 17 bin insan öldüğünü hatırlatıp Kovid-19’dan 36 binin üstünde can kaybı olduğunu belirterek bunun hayatın normal akışı olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Öztürk, Kovid-19’dan ilave ücret alınmasının özel hastanelerinin rutinine dönüştüğünü ifade ederek “Ücret almayan özel hastane varsa buyursun açıklasın. Başta hastane patronu Fahrettin Koca’nın bunu açıklaması gerek” dedi.
(Evrensel)