ABDli gazetecinin başını kesen IŞİD üyesinin İngiliz olduğunun ortaya çıkmasının ardından gözler yeniden Avrupa’daki cihatçı gruplara çevrildi. İstihbarat birimlerinin raporuna göre 2 bini aşkın Avrupalı Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarında savaşıyor. Bunun dışında IŞİD tarafından eğitilip Avrupa’ya gönderilen çok sayıda kişi olduğu da düşünülüyor.
İngiliz basınında yer alan haberlere göre İngiltere istihbaratı infazı gerçekleştiren kişinin İngiliz vatandaşı olduğunu düşünüyor. Söz konusu kişinin kimliğinin tespit edilmesi için çalışmalar da başlamış durumda. İngiltere IŞİD’in en çok eleman kazandığı ülke olarak öne çıkıyor. AB yetkililerinin verdiği bilgilere göre Avrupa’dan cihat çağrısına uyan 2 bini aşkın kişinin en az dörtte biri İngiltere’den Suriye ve Irak’a gitti. Belçika istihbaratı ise bu rakamın düşünülenden daha fazla olduğunu ve 4 bini bulabileceğini belirtti.
Uluslararası Radikalizasyon Çalışma Merkezinden Şiraz Mahir’e göre İngiltere’den IŞİD’e katılanlar çetelerin içinde en korkunç infazlara imza atan kişiler olarak tanınıyor. Merkezin yaptığı araştırmalarda İngiliz cihatçıların radikallikleri yüzünden cellat ve intihar eylemcisi olarak kullanıldığı ve kendi birimlerine sahip olduğu ifade ediliyor. İngiltere’den bu kadar çok sayıda kişinin IŞİD’e katılmış olması farklı tartışmaları da gündeme getiriyor. Özellikle sağ ve muhafazakar kesimler ülkede aşırı dincilerin örgütlenmesini dini özgürlükler konusunda “esnek” yasalara bağlıyor.
Haziran ayında Brüksel’deki Yahudi Müzesinde 4 kişinin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren Mehdi Nemmouche, Suriye’de IŞİD saflarında savaştıktan sonra Avrupa’ya geri dönmüştü. Avrupalı yetkililer Nemmouche gibi çok sayıda kişinin varlığından endişe ediyor. Geçtiğimiz sonbaharda da İngiltere’de MI5, Suriye’den dönen bir grubun Londra’da sivillere yönelik büyük bir katliam girişimini ortaya çıkarmıştı. Fransız istihbaratı ise ülkenin güneyindeki Yahudi hedeflerine saldırmaya hazırlanan bir IŞİD militanını yakalamıştı.
Fransız hükümetinin verilerine göre, hâlihazırda Suriye ve Irak’taki cihatçılar arasında bulunan veya onlara katılmak üzere bölgeye doğru yola çıkmış olan 900 Fransız vatandaşı bulunuyor. Almanya’dan Suriye’ye giden radikal İslamcıların sayısında da son aylarda büyük bir artış gözlendiği dile getiriliyor. Alman istihbarat birimlerinin verdiği bilgilere göre, Suriye’de muhaliflerle hükümet güçleri arasındaki çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana, 400 kişi Almanya’dan Suriye’ye gitti. İç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesi’nin verilerine göre ise bunlardan 100’ü Almanya’ya geri döndü, 25’i ise Suriye’de bizzat silahlı çatışmalara katılarak savaş tecrübesi kazandı.
IŞİD’in Fransızca konuşan Avrupalıların eğitimi için Halep yakınlarında bir kamp kurduğu biliniyor. İngilizce konuşan IŞİD üyeleri ise kendi savaş birimlerini oluşturmuş durumda. Bu kamplarda eğitilenler Avrupa’da saldırılar düzenleyebileceğinden endişe ediliyor. İngiltere Avrupa ülkeleri arasında cihatçılara karşı ilk önlem alan ülkelerden. İngiltere geçtiğimiz sene 20 kişiyi Suriye’de savaştıkları gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarmış ve ülkeye girişlerini yasaklamıştı. Hollanda, Belçika, Almanya ve Fransa ise bu konuda ağır davranan ülkelerden. Bu ülkelerde selefiler etkin bir şekilde örgütlü durumda. Ama özellikle Foley’in öldürülmesinin ardından bu durumun değişeceği düşünülüyor.
(ANF)