İran’da idam cezaları ve infazların artması nedeniyle tutuklu aileleri yargı merkezleri önünde protesto eylemleri başlattı.
22 Ekim Salı günü Tahran’daki Parlamento binası önünde toplanan mahkum aileleri verilen idam ceza ve infazlarını “İnfaza Hayır” sloganıyla protesto etti. Bu protesto, İran İslam Cumhuriyeti’nin son üç hafta içinde savaş tehdidi ve medyanın sessizliği altında en az 119 kişiyi idam ettiği dönemde gerçekleşti. Son aylarda infaz sayısında eşi benzeri görülmemiş bir artışın ardından gerçekleşen gösteride katılımcılar, ellerinde adli makamlardan idam cezalarının uygulanmasının yeniden gözden geçirilmesi ve infazlara son verilmesi çağrısında bulunan pankartlar taşıdı.
Öte yandan İran’ın en az 23 hapishanesindeki tutsakların idamları protesto amacıyla “Ölüme Hayır” sloganıyla başlattıkları açlık grevi sürüyor.
İran İnsan Hakları Örgütü, İran’daki idam dalgasını kınarken, uluslararası topluma da İran’daki idamlara karşı harekete destek verme ve İran’daki idamları durdurmaya çalışma çağrısında bulundu.
Bu örgütün yöneticisi Mahmoud Amiri Moghadam şunları söyledi: “Her gün 5 ila 6 kişinin idam edildiği bir ülkede idam cezasına karşı sivil protestolar eşi benzeri görülmemiş bir olaydır ve geniş çapta desteklenmesi gerekir. İslam Cumhuriyeti güçlerinin şiddetli baskı yapma ihtimaline rağmen insanlar idama hayır demek için sokaklara çıktı. Uluslararası toplum, İran halkının sesini duymalı ve İran’daki idam dalgasına ilişkin sessizliğini bozmalıdır.”
İran Yayın ve Çalışma Merkezi’nin yıllık istatistiklerine göre, 10 Ekim 2023 ile 8 Ekim 2024 tarihleri arasında İran cezaevlerinde dördü çocuk suçlunun da aralarında bulunduğu en az 811 vatandaş idam edildi. Bu idamların hiçbiri adil yargılamalar veya usulüne uygun yargılama sonrasında gerçekleştirilmedi.
İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre, bu yıl ağustos ayının ilk 20 gününde İran cezaevlerinde ortalama her altı saatte bir kişi idam edildi.
İran İslam Cumhuriyeti, ölüm cezasını bir siyasi baskı aracı olarak kullanıyor ve idam cezaları, asgari yargılama ve yargılama süreci standartlarına uyulmayan mahkemelerde veriliyor.
İran, orantısız bir şekilde azınlıkları ve giderek artan şekilde protestocuları ve siyasi muhalifleri hedef alarak dünyanın önde gelen cellatlarından biri olmaya devam ediyor.