Yükselen Ekonomilerin Kırılganlıkları Daha da Artacak…
Everett Rosenfeld, cnbc.
(Çeviri: Mustafa Durmuş)
IMF Başkanı Lagarde Çarşamba günü (dün) cnbc’ye verdiği mülakatta küresel ekonomi ile ilgili endişe duymak için yeterince neden olduğunu açıkladı. Konuşmasında, IMF’nin küresel finans açısından ciddi endişe verice işaretler tespit ettiğini ve bunların döngüsel, yani gelip geçici mi, yoksa kalıcı temel bir aşağıya doğru gidişi mi temsil ettiğinin açık olmadığını ileri sürdü.
Lagarde’ye göre dünya zor bir dönemeçte ilerliyor. Bu hem genel küresel gelişmeler hem de uluslar arası ekonomik gelişmeler açısından sıkıntılı bir döneme işaret ediyor. Örneğin ABD’de yılsonuna kadar faiz oranlarının yükseltilmesi olasılığı belirsizliği ve piyasaların hassasiyetini artırıyor. Küresel ticarette keskin bir yavaşlama söz konusu ve temel meta fiyatlarındaki düşüş bu ürünlerin üretim ve ihracatına dayalı ekonomileri iyice zorluyor.
“Bir toparlanmadan söz edilebilse de kesin olan şey bunun giderek yavaşlamakta olduğu. Bu yıl büyüme hızı geçen yıldan daha kötü olacak. 2016 yılında mütevazı bir iyileşme beklenebilir. Gelişmiş ekonomiler yükselenlere göre daha iyi konumdalar. Yükselen ekonomiler üst üste beş yıldır büyüme hızlarında düşüş yaşıyorlar.
Tüm bu gelişmeler bir arada değerlendirildiğinde küresel büyüme dengesiz ilerliyor ve bu durum hayal kırıklığı yaratıyor. Dahası orta vadede büyüme hızları daha da zayıf bir hale bürünüyor. Geçen yıl uyarısında bulunduğum ‘yeni vasat hal’, yani uzun sürecek düşük büyüme hali giderek gerçek oluyor.
Çin’in içinden geçmekte olduğu durum ve dönüşüm dünya ticareti, döviz kurları, varlık piyasaları ve net sermaye akımları üzerinde yayılma etkisi aracılığıyla etkiler yaratacak. Ekonomisi yavaşladıkça temel mallara olan ihtiyacı azalacak, böylece Çin daha az yatırım yapacak. Bu da temel mal fiyatlarındaki hali hazırda yaşanan düşüşün artarak sürmesine neden olacak. Bu ise bu malların ihracatçısı olan ülke ekonomileri için sıkıntılı bir durum oluşturuyor.
Yükselen ekonomilerin kırılganlıkları daha da artacak. IMF hiçbir ekonominin faiz artırımı için uygun durumda olmadığını düşünüyor”.
Dünya Ticaret Örgütü de, aynı gün, küresel ticaretin büyümesine ilişkin öngörülerini düşürdüğünü açıkladı. Zira çeyrek dönem büyümesi negatif oldu ve bu yılın ilk yarısında küresel ticaret % 0,7 oranında geriledi. Bu yıl küresel ticaret hacmi % 2,8 ve 2016’da % 3,9 büyüyebilecek. Oysa bu Nisan’da aynı örgütün büyüme beklentileri aynı yıllar için sırasıyla % 3,4 ve % 4,0 idi.
(Link: Everett Rosenfeld, IMF’s Lagarde: More volatility likely for emerging markets, http://www.cnbc.com/2015/09/30).