Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) en son yayımlanan raporuna göre, dünyada en az 21 milyon işçi, borçları yüzünden ya da insan ticareti aracılığıyla zorla çalıştırılıyor.
‘Modern köle’lerin 11.4 milyonu kadınlardan oluşurken, Türkiye’de de durum oldukça vahim: Zorla çalıştırılanların sayısı 100 bini aşıyor.
ILO raporu, çalışma piyasasındaki insan istismarını gözler önüne seriyor. Borçları yüzünden, şiddet gördüğü için ya da insan ticaretine ‘esir olmuş’ milyonlarca insan zorla çalıştırılırken, sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çünkü gizli bir çalışma-çalıştırma türü olarak bu istismarın oranını belirlemek de zor oluyor.
Rapordaki dikkat çekici detaylar şöyle:
* Zorla çalıştırılma yoluyla elde edilen yasa dışı kazanç yılda 150 milyar dolara ulaşıyor.
* 21 milyondan fazla zorunlu işçinin 11.4 milyonu kadın, 9.5 milyonu ise erkek. Cinsiyetler arasındaki yüksek fark, kadınların insan ticaretinde istismar edildiğinin de bir göstergesi.
* 19 milyon kişi, özel kişiler veya işletmeler tarafından istismar ediliyor.
* 2 milyondan fazla kişi devletleri ya da isyancı gruplar tarafından sömürülüyor.
* En çok endişe yaratan sektörler ev içi hizmetler, tarım, inşaat, imalat ve eğlence sektörü.
* Zorla çalıştırılanların yaklaşık üçte ikisi cinsel istismar amaçlı insan ticaretine maruz kalıyor.
* Üçte biri ise, ev içi hizmetler ile tarım, ormancılık, balıkçılık, madencilik ve inşaat sektörlerinde çalıştırılıyor.
* Kadınlar kadar, göçmenler de zorla çalıştırmaya en çok maruz kalan gruplardan. Yeni bir ülkede, yeni bir hayat kurmaya çalışan göçmenler borçları yüzünden tanımadıkları ülkelerde modern köle haline getiriliyor.
Türkiye’de modern köle sayısı 100 bini aşıyor
* Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından bazı birlik ülkelerinin kurduğu Bağımsız Devletler Topluluğu’nun olduğu bölgede zorla çalıştırılanların sayısı yaklaşık 1 milyon 600 bini buluyor.
* Türkiye’de sayı 100 bini aşıyor. Zorla çalıştırma açısından en çok mağdur olan gruplarsa, sokakta zorla dilendirilen çocuklar, seks işçiliği için Türkiye’ye gelen kadınlar ve iç savaş nedeniyle başta Suriye olmak üzere Türkiye’ye sığınan ve çok kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılan göçmenler.
* Türkiye’de çocuk ve mülteciler de dahil edildiğinde yasa dışı yollarla zorla çalıştırılanların sayısı yaklaşık olarak 100 bine ulaşıyor. Üstelik, bu kişilerin önemli bir bölümünün borç esareti içinde zorla çalıştırıldığı tahmin ediliyor. Türkiye’de en az 42 bin çocuk sokaklarda yaşıyor ya da çalışıyor.
* İnsanları zorla çalıştıran şebekeler organize suç örgütü olarak hareket ediyor. Bu örgütler, vergi vermeden milyonlarca dolar kazanabiliyor. ILO verilerine göre, sadece ticari cinsel istismardan sağlanan kazanç bugün 99 milyar dolara ulaşmış durumda.