Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Mirî Şiblî, MİT Başkanı Hakan Fidan’ın yakın zamanda Şam’a gittiğini iddia etti. Şiblî, ABD yönetiminin değişmesi ile Suriye’de büyük değişiklikler beklediklerini söyledi.
Ülkedeki iç savaşın 10'uncu yılına girdiği Suriye, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi’nde yer alan Eyn İsa kentine yönelik giriştiği askeri saldırılar, Şam rejiminin Özerk Yönetime yaklaşımı ve IŞİD'in yeniden giriştiği saldırılarla son dönemde oldukça hareketli. Uluslararası ve bölgesel güçler, devam eden savaş ve kaos ile pay kapma yarışını sürdürürken, ülkeye dair yanıtı en merak edilen soru yeni ABD yönetiminin Suriye ve Ortadoğu sahasında hangi adımları atacağı.
Sahadaki diğer aktörler olan Rusya, Avrupalı devletler, İran ve Türkiye, Biden yönetiminin atacağı adımlara göre yeni tutum ve politikalar belirleme yolunda.
Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Mirî Şiblî, Biden yönetimiyle birlikte Suriye’de yaşanabilecek olası askeri ve siyasi değişiklikleri, diğer güçlerin aldığı pozisyonu, bölgede yaşanan son gelişmeleri ve perde arkasında yatan nedenleri Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi.
Gözler ABD’de
2021 Suriye’sinin 2020'ye benzemeyeceğini belirten Şiblî, yeni yönetimin göreve gelmesiyle birlikte ABD politikalarının değişeceği temel sahalardan birinin Suriye olacağını söyledi. Suriye sahasında büyük değişikliklerin olacağı düşüncesindeki Şiblî, Suriye krizinde eli olan Rusya, İran ve Türkiye gibi güçlerin gözlerinin de yeni ABD yönetiminde olduğunu kaydetti.
Biden yönetimi ile birlikte Suriye sahasındaki kazanımlarını korumaya çalışacaklarını ifade eden Şiblî, maruz kaldıkları saldırılar konusunda sıcak örnek olarak Eyn İsa'ya işaret etti. 2019 yılında Tel Aviv'de ABD ve Rusya arasında yapılan görüşmeyi hatırlatan Şiblî, akabinde varılan anlaşmada İran'ın Suriye'deki sorunların kaynağı olarak kabul edildiğini belirtti.
Türkiye’yi çıkarmak kolay olmayacak
Türkiye'nin yeni ABD yönetimi ile ilişkilerinin seyri üzerinde de duran Şiblî, Rusya'dan alınan S400'lerin ile ülke arasındaki ilişkilerde temel bir sorun olmaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye'nin Libya, Akdeniz ve Karabağ'a kadar el uzatmasının ise sorunları daha da derinleştirdiğini kaydeden Şiblî, şunları söyledi: "ABD, Türkiye'yi sınırlandırmak istiyor. ABD'nin bu sınırlandırması tabi Rusya'nın onayı ile gerçekleşiyor. İşin sonunda İran ve Türkiye'nin Suriye'den çıkarılması planlanıyor. Bu şekilde ABD ve Rusya, Suriye sahasında tek başlarına kalmak istiyor. Türkiye ise, İhvan-ı Müslimîn projesini hayata geçirmek istiyor. Onların çıkarılması da kolay olmayacak."
Zayıf halka Suriye rejimi
ABD yönetiminin Suriye krizinde en zayıf halka olarak ise, Suriye rejimini gördüğünü dile getiren Şiblî, Biden yönetiminin ilk işinin Suriye rejiminde değişiklikler yapma arayışı olacağını belirtti. Şiblî, bunu görüp bazı değişikliklere gidebileceğini söylediği Suriye rejiminin bazen Rusya bazen de İran’la iş tuttuğunu kaydetti. Şiblî, DAİŞ'in son dönemde Suriye sahasında yeniden hareketlenmesi üzerinde de durdu. Şiblî’ye göre, tesadüf olamayacak son dönemki saldırıların arkasında İran ve Suriye rejimi var.
Hakan Fidan şam’a mı gitti?
Şam-Ankara ilişkilerine de değinen Şiblî, yakın zamanda Milli İstihbarat Dairesi (MİT) Başkanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyetin gizlice Şam'a gittiğini öne sürdü. Şam rejimi ile yapılan görüşmede kimi anlaşmalara varıldığını iddia eden Şiblî, şunları söyledi: "Aralarında gizli bir görüşme gerçekleşti. Görüşmeden sonra Suriye rejimi Demokratik Suriye Güçlerine (QSD) güçlerine 'terörist' demeye başladı. Ondan önce QSD'ye bağlı güçlere ‘milis’ diyorlardı. Görülüyor ki Suriye rejimi ve Türkiye arasında yeni anlaşmalar var, yeni bir sürece giriliyor. Bu durum yeni şehirleri işgal edebilmesi için Türkiye'nin önünü açmayı hedefliyor.”