İBB Çalışanları Derneği İSKİ personeli Bahadır Öçalan’ın meslek hastalığı raporu alması sebebiyle işten çıkarılmasını protesto etti. İşçiler, “Diyalogla çözmeye çalıştığımız bu süreçte, çözüme yönelik adımlar görmezsek, bize mücadeleden başka yol kalmayacaktır” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çalışanları Derneği, İBB’ye bağlı İSPER iştirakinde en az dört personelin meslek hastalığı raporu olması sebebiyle işten atıldığını ve benzer durumda olan 30’a yakın işçinin de atılma riski ile karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.
İBB Çalışanları Derneği’nin 10 Ağustos Salı günü yaptığı açıklamada işten çıkarılan Bahadır Öçalan’ın uğradığı haksızlığın giderilmesi ve işine geri dönmesi için İBB yöneticilerinin duyarlı davranışını ve çözüme yönelik adımların atılması talep edilmiş ve Pazartesi sabahına kadar, Öçalan’ın işine dönmesi için İBB, İSKİ ve İSPER yöneticilerinin atacağı adımların beklenileceği ifade edilmişti.
İBB Çalışanları Derneği’nin bugün yaptıkları açıklamayla birlikte İBB’den sorunun çözümüne dair olumlu bir adım gelmediği duyuruldu.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği ilkelerinin göz ardı edilmesi, başta meslek hastalığının ve sonrasındaki işten atılmanın sorumluları olan İSPER,İSKİ ve İBB yönetiminin durumu önemsemediği belirtilen açıklamada “Diyalogla çözmeye çalıştığımız bu süreçte, İSPER, İSKİ ve İBB yönetiminden çözüme yönelik adımlar görmezsek, bize mücadeleden başka yol kalmayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.
Ne olmuştu?
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çalışanları Derneği, İBB’ye bağlı İSPER iştirakinde en az dört personelin meslek hastalığı raporu olması sebebiyle işten atıldığını ve benzer durumda olan 30’a yakın işçinin de atılma riski ile karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.
İş akdi sonlandırılan işçilerden Bahadır Öçalan’ın aldığı sağlık kurulu raporuna göre, menisküste dejenerasyon ve kemik iliği ödemi teşhisleri konmuş ve “sürekli çömelmeyeceği, merdiven inip-çıkmasını gerektirmeyecek bir bölümde çalışmasına” karar verildi. Açıklamaya göre, Öçalan’ın bağlı olduğu Esenyurt şubesindeki kısım amiri, raporu nedeniyle kendisinden ortalama günlük sayaç okuma kotasının 2/3’ünü yapmasını talep etmiştir. 1 yıl sonra, Öçalan ”rapora uygun bir pozisyon tespit edilemediği” gerekçesiyle ücretsiz izne çıkarılmıştı.
Bu durumu protesto eden işçiler yaptıkları açıklamayla şu talepleri dile getirmişti:
– İlk ve en yakıcı talebimiz, meslek hastalığı raporu olduğu gerekçesiyle atılan işçiler geri alınsın ve sağlık durumlarına uygun pozisyonlara yerleştirilsin.
– İkincisi, İBB personeli üzerinde olan fazla iş yükü, hakkaniyetli bir biçimde azaltılsın.
– Üçüncüsü, İBB’nin tüm çalışanları için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, göstermelik değil, ciddi bir şekilde uygulansın.
İBB Çalışanları Derneği işçi Öçalan’ın uğradığı haksızlığın giderilmesi ve işine geri dönmesi için İBB yöneticilerinin duyarlı davranışını ve çözüme yönelik adımlarını bir an önce görmek istediklerini belirterek Pazartesi sabahına kadar, arkadaşlarının işine dönmesi için İBB, İSKİ ve İSPER yöneticilerinin atacağı adımları bekleyeceklerini ifade etmişti.