HDP’nin çocuk istismarının araştırılması ve engellenmesi yönünde verdiği Meclis araştırması AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, çocuk istismarının Elmalı ve Uşak’ta son görülen vakalarda olduğu gibi yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek, istismara kaynaklık eden etkenlerin tespit edilmesi ve bütünlüklü politikaların inşa edilerek istismarın önlenmesi için Meclis’e araştırma önergesi verdi. Önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
HDP’nin sunduğu önergenin gerekçesinde çocuk istimarına dair şu veriler belirtildi:
“Türkiye, çocuk istismarının en yaygın yaşandığı ülkeler arasında yer almakta ve istismar vakaları sayısı her geçen gün artmaktadır. Urfa Barosu 1 Ocak 2018 ile 21 Ağustos 2019 tarihleri arasında 1216 çocuğun cinsel istismara veya saldırıya uğradığını mahkeme kayıtlarıyla tespit etmiştir. İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun Haziran 2018 raporuna göre 16 yılda 440 bin çocuğun doğum yaptığı Türkiye, cinsel istismarda dünyada 3. sırada yer almıştır. TÜİK’in 2019 verilerine göre suç mağduru 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2’si cinsel istismar mağduru olmuştur. Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı adli istatistiklere göre ise “cinsel dokunulmazlığa karşı suç” kapmasında 2012’de çocuğun cinsel istismarı davalarındaki suç sayısı 17 bin 589 iken bu rakam yedi yılda yüzde 29 artarak 2019’da 22 bin 689 olmuştur.
Ancak 2019 ile 2020 yıllarına ait çocuk istismarına ilişkin TÜİK istatistikleri açıklanmamaktadır. Türkiye’nin Lanzarote Sözleşmesi gibi imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler devletlere, hüküm giymiş cinsel suç faillerinin bilgilerini kayıt ve muhafaza etme sorumluluğu yüklemektedir. Ancak Türkiye’de ilgili bakanlıklar bu yönde bir çalışma yürütmemekte ve veri toplamamaktadır.”
4. Yargı Paketi ile çocuk istismarcıları cezasız kalacak
Araştırma önergesinde cinsel istismar faillerinin çoğunun yargılanmadığı ve cezasız kaldığı belirtilerek “Türkiye’de çocuk istismarının gittikçe artmasına ve faillerin büyük çoğunluğunun yargılanmamasına rağmen çocuğun cinsel istismarı suçunda tutuklama için “somut delil” şartını öngören ‘4. Yargı Paketi’ kapsamında gündeme gelmiştir. Söz konusu yargı paketinde katalog suçlardan tutuklamalara “kuvvetli suç şüphesi”nin yanında “somut delil” kriteri de öngörülmektedir. Failin tutuklanması için somut delil aranmasına dayanan bu düzenleme çocuk istismarında ciddi sorunlar yaratacağı açıktır.
Çocuk istismarının önlenmesi için bu şiddetin boyutunun açığa çıkarılması, buna kaynaklık eden etkenlerin tespit edilmesi ve bütünlüklü politikaların inşa edilmesi amacıyla meclis araştırma komisyonunun kurulması elzemdir.” denildi.