Türkiye’nin önde gelen THY ve Pegasus gibi havayolu şirketleri ise ekonomik tedbir uygulamalarına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak dünyadaki pek çok havayolu şirketi işçi çıkarıyor, kredi kullanıyor ve küçülmeye gidiyor.
Almanya: Havacılık sektörünün önde gelen havayolu şirketi Lufthansa, krizde çıkış noktası bulmaya çalışıyor. Önde gelen yayın kuruluşlarından Der Spiegel’in haberine göre Almanya hükümeti ile Lufthansa (LHAG.DE) şirketin %25.1'ini almak İçin masaya oturacak. 10 Milyar Euro’ya mal olacak hisse alımı sayesinde Lufthansa grubu diğer hükümetlerden alacağı desteklerle ayakta durmaya çalışacak.
İrlanda: Koronovirüs pandemisi sebebiyle geçen aydan beri önlem almaya çalışan Dublin merkezli Aer Lingus, personel çıkartmaya başlıyor. Aer Lingus, geçen ayın başında personel maaşlarını %50 oranında düşürmüştü. Havayolunda çalışan 4500 personelin ilk etapta %20’sini işten çıkartacak olan şirket yönetimi, sendikalar ile durumu istişare ediyor. Yaşanan pandeminin uzaması halinde ise işten çıkartılacak personel sayısında artış olması bekleniyor. Ryanair personel çıkarma kararı aldı. Hafta başında British Airways’ın 12 bin personel çıkartacağını açıklamasından sonra alınan bu karar, havacılık sektörünün finansal açıdan düştüğü zor durumu gözler önüne serdi. Ryanair, mali açıdan yeniden toparlanma sürecinin bir parçası olarak Haziran Ayına kadar 3 bin personeli çıkartacak. Ryanair CEO’su Michael O 'Leary, “Havayolu sektöründe böyle bir dönemle hiç karşılaşmadık” dedi. Kalan çalışanların ise maaşı yüzde 20 düşürülecek.
İngiltere: Yaklaşık 12 bin personelini işten çıkarmayı planladığını açıklayan British Airways, pilotlarının 1130'unun işine son vereceğin bildirdi. Şirketten, sendikalara gönderilen bir mektupla, havayolu şirketinin maliyet düzenlemeleri sebebiyle pilotların %25’nin işine son verilmesi gerektiği belirtildi. Bu bağlamda 1130 pilot işsiz kalacak. Pilotlar Birliği Sendikası BALPA’ya gönderilen mektupta, durumun sanılandan daha kötü bir hal aldığı belirtilirken, mecburi sebeplerle, şirketin hayatta kalabilmesi adına 4346 pilottan 1130 kaptan ve F/O’nun işten çıkartılması gerektiği belirtildi.
Amerika: American Airlines, covid-19 pandemisi sebebiyle ilk çeyrekte diğer havayolları gibi ağır bir kayıp yaşadı. 2008 yılında yaşanan mali krizden sonra en çok etkilendiği dönem olarak tarihe geçen 2020 ilk çeyreği, havayolu şirketinin 2.2 milyar dolardan fazla zararı ile sonuçlandı. American Airlines CEO’su Doug Parker, B757, B767, E190 ve A330 tipindeki bir çok uçağı erkenden uçuştan çekerken, küçülmenin şart olduğunu belirtti. American Airlines’ın pilotlar sendikası ise yaklaşık 4 bin 800 pilotun kısa süreli ücretsiz izne çıkmayı kabul ettiğini, 715 pilotun ise erken emekli olduğunu açıkladı. ABD'li uçak üreticisi Boeing, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle çalışan sayısını yaklaşık yüzde 10 azaltacağını duyurdu.
Avusturya: Austrian Airlines (AUA) Avusturya Devletinden yardım talebinde bulundu. Avusturya Başbakanı Kurz ile yapılan görüşme sonrası Reuters a açıklama yapan AUA Sözcüsü 767 Milyon Euroluk yardım paketinin büyük kısmının kredi olarak nitelendirildiğini ve geri ödenmesi gerektiğini geriye kalan kısmının ise Austrian'a hibe edileceğini açıkladı. Austrian Mart ayında 7000 isçisi için kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuştu.
İskandinavya: İskandinav Hava Yolları'ndan (SAS) geldi. Reuters’ta yer alan habere göre; İsveç, Norveç ve Danimarka ortaklığındaki şirket, yaklaşık 5 bin kişinin işten çıkartılacağını açıkladı. Bu sayı, toplam iş gücünün yüzde 40'ına denk geliyor. SAS, mart ayının ortalarında çalışanlarının yüzde 90'ını ücretsiz izne çıkarmıştı. İşine son verilecek işçilerin 1900'ünün İsveç, 1700'ünün Danimarka ve 1300'ünün Norveç'teki ofisten gerçekleştirilmesi bekleniyor. 17 Mart'ta şirketin iki büyük ortağı İsveç ve Danimarka Hükümetleri, SAS'a 275 milyon euro kredi sağlanacağını duyurmuştu.
Kanada: Air Canada, 15 bin 200 çalışanı izne ayırırken 1.300 yöneticiyi geçici olarak işten çıkardı.
Yeni Zellanda: Yeni Zelanda’nın ulusal havayolu firması Air New Zealand, çalışanlarının neredeyse üçte birini, yaklaşık 3 bin 500 kişiyi işten çıkaracak.
İtalya: İtalya’nın ulusal havayolu şirketi Alitalia, hükümetten 2 bin 900 kişiyi daha geçici olarak işten çıkarmak için izin istedi. Hükümet kabul ederse yaklaşık 7 bin kişi toplamda geçici olarak işten çıkarılmış olacak.
BAE: Dubai’nin devlet havayolu Emirates, çalışanlarının maaşlarında yüzde 50’ye kadar kesintiye giderken, çalışanlardan ücretsiz izne ayrılmalarını istedi ve işe alımları dondurdu.
Katar: Katar merkezli şirket Qatar Airways, Katar’ın başkenti Doha’daki 200 çalışanını işten çıkardı.