Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Maraş Katliamının 42’inci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Anlatırken zorlandığımız, kelimelerin yetersiz kaldığı Maraş katliamı Alevilerin soyunu tüketmek ve geleceğini bitirmek için yapılan bir soykırımdır.” ifadelerini kullandı.
Maraş Katliamı’nın her aşamasının planlı ve organize olduğunun kanıtlanmış olduğunu belirten HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Alevilerin evlerinin önceden belirlendiğini, bu evlerin açıkça hedef alındığını, böylelikle Alevilerin kırımdan geçirildiğini ifade ederek, bu gerçekliğin Maraş’ta yaşananların bir katliamdan öte bir soykırım olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
“Anlatırken zorlandığımız, kelimelerin yetersiz kaldığı Maraş katliamı Alevilerin soyunu tüketmek ve geleceğini bitirmek için yapılan bir soykırımdır.” diyen Hatimoğulları, Maraş Katliamı söz konusu olduğunda en çok can yakan durumun cezasızlık uygulaması olduğunu söyledi.
“Yıllara yayılan dava süreçlerinde bulunmayan failler, mağdurların avukatlarının uğradığı faili meçhul cinayetler, mezarları daha bulunmayan ve toplu olarak gömülen cenazeler bu trajedinin en açık özetidir.” diyen Hatimoğulları, 23 yıl süren ve 804 sanığın yargılandığı davalar sonucunda göstermelik olarak verilen cezaların dahi uygulanmadığını, katliamlarda önemli rol oynayan 68 kişiye ise hiç ulaşılamadığını belirtti.
12 Eylül Darbesi’ne giden yolun ayrıştırma, çatıştırma, kutuplaştırma siyasetinden geçtiğini belirten Hatimoğulları, darbecilerin Maraş Katliamı’nı bu anlamda bulunmaz bir fırsata olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Emevi zihniyetinin, 42 sene sonra günümüz Türkiye’sinde, iktidar erkinde görüldüğünü belirten Hatimoğulları, “halkları ve inançları ayrıştırarak, toplumu kutuplaştırarak, ülkede gerilimi yükselterek varlığını sürdüren bir iktidar, hak ve hakikatle yüzleşmekten ne yazık ki oldukça uzak.” değerlendirmesinde bulundu.
Hatimoğulları açıklamasında 18 Aralık Dünya Arapça Günü’ne de değindi. “Dünyadaki bütün dillerin yaşaması için elbette hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor.” diyen Hatimoğulları, “Her coğrafyada yaşayan farklı toplulukların kendi anadilleriyle eğitim hakkını savunduklarını” belirtti.
Hatimoğlları konuşmasında 18 Aralık'ın Ezidilerin Ezi Bayramı olduğunu da belirterek bayramlarını kutladı.