Gebze’deki Sarkuysan fabrikasında COVID-19 tespit edilmesi üzerine 600 işçi çalışmaktan kaçınma haklarını kullanarak üretimi durdurdu. Patron işçileri hukuki süreç başlatmakla tehdit ederken, Kocaeli Valiliği iş bırakma dahil eylem ve etkinlik yasağı getirdi. Tepkiler üzerine yasak kararından ‘iş bırakma’ çıkartıldı.
SiyasiHaber
Gebze’deki Sarkuysan fabrikasında Covid-19 tespit edilmesi üzerine işçiler işten kaçınma haklarını kullanarak üretimi durdurmuş, patron ise işçileri üretim devam etmezse hukuki işlem başlatmakla tehdit etmişti.
Sarkuysan Fabrikası’nda işçilerin iş bırakmasının ardından Kocaeli Valiliği dün (2 Nisan) Covid-19 salgınını gerekçe göstererek !iş bırakma' dahil bütün eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyuran bir genelge yayımladı. İşçilerden ve işçi örgütlerinden gelen tepkiler üzerine valiliğin resmi internet sayfasındaki genelgede gece yarısı bir değişiklik yapılarak 'iş bırakma' ifadesi çıkarıldı.
Sarkuysan’da Covid-19 nedeniyle işçiler iş bıraktı, patron tehdit mesajı attı
Kocaeli Gebze’de Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Sarkuysan’da 6 işçi, Kovid-19 şüphesiyle Farabi Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Yapılan testlerden biri pozitif çıktı. İşçiler gerekli önlemlerin alınmaması ve salgın tehlikesi nedeniyle İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 13. Maddesine dayanarak işten kaçınma haklarını kullandılar ve üretimi durdurdular. Patron ise “üretimin planlandığı şekilde devam edeceği, aksi halde hukuki işlem başlatılacağı” yazan bir mesajla işçileri tehdit etti.
6331 sayılı yasanın 13. maddesi işçilere ciddi ve yakın bir tehlike durumunda çalışmaktan kaçınma hakkı tanıyor.
Kocaeli Valiliği genelgeyle işçinin yasal hakkını yasakladı, sonra ‘sehven’ dedi
Kocaeli Valiliği, önceki gün Sağlık Bakan’nın sanyi kenti Kocaeli’nin 410 vakayla en çok vaka tespit edilen 5’nci il olduğunu açıklamasının ardından, salgın nedeniyle fabrikalarda çalışmaktan kaçınma ve iş bırakma eylemlerinin endişesiyle olacak ki, bir genelge yayınlayarak işçilerin yasal hakkı olan iş bırakmanın da dahil olduğu yasaklama kararını açıkladı. Kocaeli Valiliğinin yayımlanan yasak kararının ilk halinde iş bırakma dahil her tür eylem ve etkinliğin 15 gün süreyle yasaklandığı bildirildi.
Kocaelieli Valiliğinin ilk yasaklama kararı şöyleydi:
“Koronavirüs salgınının dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk üzerinde korku/panik oluşturabileceği ve toplu halde yapılacak her türlü eylem/etkinliklerin söz konusu virüsün yayılması açısından risk oluşturduğu değerlendirildiğinden, huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve müessif olayların yaşanmaması amacıyla ilimiz sınırları dahilinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk bölgelerinde) gerçekleştirilebilecek, açık ve kapalı yer toplantıları, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, iş bırakma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler 02/04/2020 günü saat 00.01’den 16/04/2020 günü saat 00.00’a kadar 15 gün süre ile yasaklanmıştır.”
Gelen tepkiler üzerine Kocaeli Valiliği gece yarısı ikinci bir genelge yayımladı. Yeni genelgede ‘iş bırakma' ifadesi yer almadı. Genelgede yer alan diğer cümleler ise olduğu gibi kaldı.
Valiliğin genelgesinde, “Kocaeli Valiliği tarafından 02.04.2020 tarihinde alınan yasaklama kararı gereğince kapalı yer toplantıları, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler 02/04/2020 günü saat:00.01'den 16/04/2020 günü saat:00.00'a kadar (15) gün süre ile yasaklanmıştır” ifadeleri yer aldı.
Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Bazı basın kuruluşlarında iş bırakma yasağı olduğuna dair haberler yer almaktadır. Valiliğimizin aldığı karar yukarıdaki gibidir. Alınan karada iş bırakma ile ilgili bir yasaklama bulunmamaktadır. Basın kuruluşları ile yapılan paylaşımda bu husus sehven yazılmıştır.” denildi.