Financial Times gazetesi, Londra merkezli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Türkiye bankalarına yabancılara tek bir lira dahi satılmaması emri verildiğini iddia etti.
Financial Times gazetesi, çarşamba sabahı yayınlanan internet baskısında, Türkiye döviz pazarında yaşanan "garip olaylara" değinen bir haber yayınladı.
Financial Times 'ın verdiği habere göre, isminin kullanılmasını istemeyen Londra menşeli bir analist, “Türk bankaları bana yabancılara tek bir TL bile satmamaları emredildiğini söylüyor.
"Türkiye TL satışını önlemek için aldığı tedbirleri sertleştiriyor" başlıklı haberde, adının açıklanmasını istemeyen Londra menşeli bir kaynağa dayanılarak, Türkiye bankalarına yabancılara tek bir lira dahi satılmaması emri verildiği iddia edildi.
Haberde şu ifadelere yer verildi:
Kamu otoriteleri TL’nin spekülatif satışını önlemek için tedbir almaya hız vermişe benziyor. Bankalar TL borçlanmanın maliyetini yükseltiyor. TL satmak için kritik bir fonlama pazarı olan Londra SWAP piyasasında faizler geçen hafta sonundan bu yana yüzde 22’den yüzde 330’a yükselerek verinin tutulmaya başladığı 2001’den bu yana en yüksek düzeyine erişti.
İsminin kullanılmasını istemeyen Londra menşeli bir analist, "Türk bankaları bana yabancılara tek bir TL bile satmamaları emredildiğini" söylüyor. Analiste göre, bu hamle TL’nin açığa satılmasını engellemek için yapılmış olabilir: Şimdilik bu sayede açığa TL satmak çok pahalı hale getirildi.
EMSO Asset Management Londra ekonomisti Oliver Weeks de anılan diğer analistin görüşünü destekledi: "TL açık pozisyonlarında dev bir sıkışma var, görülen bankalar ya yabancılara TL vermiyor, ya da veremiyor."
Öte yandan, BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği yorum yapmak istemedi.
TL satma maliyetlerini yükseltme hamlesi geçen perşembeden bu yana TCMB F/X rezervlerinin açıklanması zor biçimde düşmesi üzerine kafası karışan analistleri iyice gerdi.
Hafta sonunda otoriteler JP Morgan aleyhine manipülasyon soruşturması açarak finans piyasası profesyönellerinin iyice sinirlerini gerdi.
Soruşturmalar, Türkiye hakkında rapor yazan camiada tedirginlik yaratmış olabilir. Yatırımcılar Türkiye hakkında yayınlanan raporlarda kayda değer bir gerileme olduğunu anlatıyor. Adının verilmesini istemeyen bir ekonomist “Böyle günlerde meslektaşlarımın başını otoritelerle derde sokmak istemem. Artık çok dikkatliyim. Bu riskleri almaya değmez” dedi.
Recep Tayyip Erdoğan yerel seçimlerde Ankara ve İstanbul’u partisini elinde tutmasını istiyor. TL’de hızlı bir değer kaybı zaten yüksek enflasyon ve işsizlik mağduru seçmeni iyice rahatsız edebilir.
Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar F/X stratejisti Piotr Matys şunları söyledi: “TL’nin toparlanması hakkında biraz temkinli olmak lazım. TL’ye bu destek sürdürülemez. Halihazırda ortada normal işleyen bir pazar yok."
Bloomberg: Yabancı yatırımcı Türkiye'de mahsur kaldı
Türkiye ekonomisindeki gelişmeler Bloomberg'in de gündeminde.
İsminin açıklanmasını istemeyen dört bankacı, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, "Yabancı yatırımcıların karşı taraf bulmakta zorlandığı için TL ile işlem yapamaz olduğunu" söyledi. Haberde, Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik faizinin yüzde 350'yi aştığına dikkat çekildi.
Reuters, yabancı bankaların Türk Lirası elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında, Türk bankaların yasal dayanaklarının da oldukça altında TL sağlamak istemesi neticesiyle bu gelişmenin yaşandığını aktarmıştı.
Bloomberg'in haberinde şu ifadeler yer aldı:
"JP Morgan dahil pek çok bankanın yatırımcılara TL satması çağrısı sonrası bir haftadır Türkiye'deki holdinglerden çekilmeye çalışıyordu. Bloomberg'e konuşan dört yatırımcı, Türk bankaları üzerindeki likidite baskısı nedeniyle Türkiye'den çıkmak isteyenlerin kapana kısıldığını söylüyor."
Cuma günü TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı sonrası BDDK, ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan hakkında inceleme başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dövizle ilgili provokatif eylemler içine girenler çok ağır bedel ödeyecek" diye konuşmuştu.
Haberde BDDK'nın Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların swap işlemlerini kısıtlamış olmasının da yatırımcıyı zora soktuğu vurgulandı. BDDK, bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıklamıştı.
Bloomberg'e göre, bu gelişmeler sonrası dolar/TL kurunun 5,41 seviyesine gerilediği ve dövizin bu hafta yüzde 6 değer kazandığı düşünülürse: Şu ana kadar işler yolunda görünüyor…
Londra'daki Manulife Asset Management şirketinden analist Richard Segal, gelişmeleri şöyle yorumluyor: "Türkiye geçen yaz yaşananlardan (TL'nin ani değer kaybı) dersini aldı ve bir kez daha işlerin kontrolden çıkmasına izin vermeyecek."
(Artı Gerçek)