Fernas Madencilik işçileri direnişlerinin 46. gününde Ankara’da Kurtuluş Parkı’ndan Meclis’e yürüyor. İşçiler 46 gündür sorunlarının çözülmediğini, Meclis’e yürümek dışında başka çarelerinin kalmadığını ifade etti. Ancak işçilerin yürüyüşüne polis engel oldu. Parkın etrafını saran polis, işçilerin ve sendika temsilcilerinin parktan çıkmasına engel oldu.
“İki Türkiye var: Holdinglere ayrı, işçilere ayrı”
Parkta yapan Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Meclis’te grubu olan tüm partilerle görüştüklerini ve kimle görüşseler kendilerine hak verdiklerini belirtti. Aksu, “O zaman biz yürümekte haklıyız, burada kolluğa verilen talimat da hukuksuzdur” dedi.
Türkiye’deki hukuk sisteminin ikili bir yapıda olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:
Holdinglere, yönetenlere ayrı; işçiye, emekçiye ayrı uygulama var. Yasaya uymayacaksanız, yasalara yazmayın, bu yasaları kaldırın. Köleliği de yasalaştırın. Holdingler istedikleri gibi toplu olarak işçi öldürebilsinler. İstedikleri gibi işçileri işten atabilsinler. Eğer durum buysa, eşit yurttaş değilsek bunun Anayasa’da da yazılmasına gerek yok.
Ne olmuştu?
Soma’da bulunan Fernas Madencilik’te işçiler kötü çalışma koşullarına, izin haklarını kullanamamaya, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına, yemeklerin kötü olmasına ve ücretlerin düşük olmasına karşı Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlenmeye başladı. Sendikalaşmanın ardından önce beş, ardından da iki işçi işten çıkarıldı. İşçiler işten çıkarılan arkadaşlarının işe iadesini de talep ederek direnişe geçti. Direnişin ardından işten çıkarılan işçilerin sayısı da 95’i buldu.
Soma’daki direniş bir ayı devirmesinin ardından işçiler hakları için Ankara’ya yürüyüş başlattı. Ankara’ya yürüyen işçilerin talepleri ise şöyle:
- Maaşlar Soma’daki diğer madenlerdeki ortalama ücret olan 45 bin liranın altına düşmesin.
- İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri eksiksiz alınsın.
- Sendikal haklar tanınsın.
Sendika.Org