Sarıyer Fatih Ormanı’nda Bilgili Holding ve Doğuş Holding’in hayata geçirmek için uzun süredir beklediği Park Orman Tabiat Parkı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlatıldı. Halk buranın yapılaşmamaya açılmaması için birçok eylem yapmıştı.
Ağaoğlu'nun Maslak 1453 projesiyle talan ettiği Fatih Ormanı'nda bir proje daha hayata geçmek üzere. Çevre ve Şehricilik İstanbul İl Müdürlüğü, Doğuş ve Bilgili Holding'in ortak olduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş'ye ait Park Orman Tabiat Parkı Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) tanıtım dosyasını kabul ederek resmi süreci başlattığını ilan etti.
Proje 2018 yılında tamamlanacak
Bilgili Holding-Doğuş Holding Ortaklığını'nın Fatih Ormanı'na yapacağı Park Orman Tabiat Parkı projesi için yaptığı resmi başvuruyu kabul eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED sürecini dün başlattı. Sunulan rapora göre inşaatı 2018 yılının sonunda tamamlanacak ve toplam 148,12 hektarlık alanı kapsayan Park Orman Tabiat Parkı projesinin işletme süresi 24 yıl olarak belirlendi.
Toplam maliyeti 127 milyon: kamping alanı, otopark…
Park Orman Tabiat Parkı projesinde işletmecilik hakkı, 1 Aralık 2010 tarihli sözleşme ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.’ye verilmişti.
Tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Park Orman Tabiat Parkı Projesi’nin maliyeti 127 milyon 627 bin 410 TL olarak hesaplandı. Proje kapsamında çok amaçlı salonun 12 milyon 375 bin 171 TL, kapalı otoparkın 30 milyon 860 bin 67 TL, kamping alanının 62 milyon 864 bin 249 TL ve peyzaj alanları’nın 21 milyon 527 bin 923 TL’ye mal olması bekleniyor.
Ne olmuştu?
İstanbul'daki Park Orman, önce tabiat parkına dönüştürülmüş daha sonra imara açılmıştı. Orman arazisini kamping adı altında yıllık 740 bin liraya kiralayan Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Şirketi'nin 'villa'lar inşa edeceği iddia edilmişti.
Bilgili-Doğuş Holding’in ortak olduğu Ege Turizm’in Fatih Ormanı hakkında resmi makamlara sunduğu rapor ortaya çıkmıştı. O raporda da daha önce bungalov/kamp alanı görünümlü olan kamping alanı; ilgili plan notları ile 300-350 metrekarelik 108 adet villanın yer aldığı bir alana dönüşmüştü. Ayrıca daha önce ortaya çıkan kitapçıkta da kır lokantası adı altında görünen alanlarda ise; lüks restoranlar yapılması” öngörüldüğü kaydedilmişti.
Doğu ve Bilgili Holding'in arazide 108 ahşap villa, 19 restoran, 15 bin kişilik “çok amaçlı salon” ve 4 bin kişilik açık hava etkinlik alanı yapmak için hazırlatılan projenin revizyon plan önerileri, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği öne sürülmüştü.
Halk buranın yapılaşmamaya açılmaması için birçok eylem yapmış, Sarıyer Belediyesi de buraya ruhsat vermeyeceğini açıklamıştı.