Kolombiya’da FARC gerillaları ile ordu arasında 52 yıl süren savaşa son veren ve 24 Ağustos’da imzalanan Barış Antlaşması’nın heyecanı sürerken, gerillalar antlaşmayı onaylamak üzere geniş çaplı bir konferansa hazırlanıyor.
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) tarafından yayınlanan basın açıklamasında, 13-19 Eylül tarihleri arasında 200 kadar delegenin katılacağı bir ulusal konferans düzenleneceği duyuruldu.
Ülkenin güneyindeki Yari Vadisi’nde toplanacak ulusal konferansa, gerilla delegelerinin yanı sıra FARC Merkezi Komutanlığı üyesi 29 gerilla komutanı katılacak. Gerillaların ‘son kez toplanacağı’ konferansa ilişkin açıklamada, ‘FARC’ın legal siyasi hareket’ olarak dönüşümünü sağlayacağı vurgulandı.
FARC tarihinde ilk kez bir ulusal konferansa 50 kadar ulusal ve uluslararası davetli de çağrılırken, basın mensupları da konferansı takip edebilecek.
FARC açıklamasında, Barış Antlaşması'nın imzalanmasının tarihi önemine dikkat çekilerek, yapılacak tartışma ve alınacak kararların Kolombiya ve dünya halklarına aktarılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.
Gerillaların ulusal konferans açıklaması, Kolombiya hükümetiyle imzalanan barış antlaşmasının 3 gün sonrasına denk geldi. FARC ile Devlet Başkanı Juan Manuel Santos başkanlığındaki hükümetin görevlendirdiği heyet arasındaki barış görüşmeleri 2012 yılı sonunda Küba’nın başkenti Havana’da başlamıştı.
Ekim ayında Kolombiya halkının referandumda onaylanması gerekecek barış antlaşmasına göre, FARC gerillaları aşamalı olarak belirlenen 23 ayrı bölgede toplanarak, silahsızlanma aşamasına geçecek.
FARC gerillaları halen Kolombiya’nın önemli bir kesimini kontrolünde bulunduruyor. Hükümete göre FARC’ın 8 bin civarında gerilla gücü bulunurken, kimi kaynaklar bu rakamın 13 binin üzerinde olduğu görüşünde.
1964 yılında başlayan iç savaşta şimdiye kadar en az 220 bin kişi yaşamını yitirirken, on binlerce kişi kaybedildi. İç savaş nedeniyle milyonlarca kişi de yerlerinden edilmişti.