Karaman, Ermenekli 45 madenci 6 Şubat’tan beri Özmerkez Madencilik’ten alacaklarını alabilmek için mücadele ediyor. Son 8 gündür kömür ocağının önünde bekleyen madenciler dün Ermenek Kaymakamı Tahir Yılmaz ile görüştüler ve destek sözü aldılar. Ancak herhangi bir gelişme olmadı.
SiyasiHaber / Halit Elçi
SiyasiHaber’le görüşen Karaman, Ermenekli madenciler, Öz Merkez Madencilik’e bağlı Cenne-1 ocağında çalışırken Ağustos’tan beri ücretlerinin ödenmediğini, 6 Şubat’ta gerçekleştirdikleri işbaşı yapmama eyleminden sonra ise 45 işçinin işine son verildiğini, yıllık izin paraları ile ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmediğini söyledi.
Madenciler bunun üzerine 26 Şubat’tan itibaren ocak önünde beklemeye başladı. Ancak bundan bir sonuç çıkmayınca eylemlerini Kaymakamlık önüne taşıdılar. Dün (5 Mart) Ermenek Kaymakamı ile görüşmek için toplanan işçilerle Kaymakam Tahir Yılmaz ayaküstü 20 dakika kadar konuştu. Kaymakam, işçilerin sorunlarını dinledikten sonra konuyla ilgileneceğini ama Kaymakamlık önünde beklememeleri gerektiğini söyledi.
Karaman Valisi Fahri Meral’e de sorunlarını duyuran madenciler, onun da konuyla ilgileneceği sözünü verdiğini belirtiyor. Ancak bu girişimlerden hiçbir sonuç çıkmadı.
İşçiler ne istiyor?
Ermenekli madenciler taleplerini şöyle ifade ediyor:
Öz Merkez Madencilik’e ait Cenne-1 Nolu ocakta çalışıyoruz. Çoğumuz en az 5 yıldır orada çalıştı. Toplam 90 madenci ile üretim yapılıyordu. Ancak 2019 Ağustos ayından beri ücretlerimiz verilmiyordu. Bu nedenle 6 Şubat’ta çalışmama hakkımızı kullandık, işbaşı yapmadık. Bunun üzerine 3,5 aylık maaşlarımızı ödediler. Alacaklarımızın gerisi hala duruyor.
Ayrıca bu eylemden sonra 15 Şubat’tan itibaren parça parça 45 işçinin işine son verdiler. Şimdi kalan aylıklarımızı, yıllık izin paralarımızı ve ihbar-kıdem tazminatlarımızı da almak istiyoruz. İşveren hiçbir adım atmıyor.
Cenne-1 ocağında olanlar
Görüştüğümüz madenciler, Fehmi Öz’e ait maden ocağında birçok hak ihlali ve kural dışı işler yapıldığını da anlattı.
İşveren 1 Kasım’da işçileri topladı ve bundan sonra (yasa gereği kömür madenlerinde zorunlu olan) 6 saat yerine 8 saat çalışmak zorunda olduklarını söyledi. İtiraz edenleri ise işten çıkarmakla tehdit etti.
Yine işveren, parasını ödeyemediği gerekçesiyle yemek ve yol servislerini kaldırdı. İşçiler kendi yemeklerini getirmek ve yol paralarını kendileri ödemek zorunda kalıyorlar.
Yasadışı kömür satışı yapılıyor
Madenciler, ocakta su basma sorunu olduğunu, tarama işlemi yapılıyor gibi gösterildiğini, ama gizlice kömür çıkarıldığını söylediler. Çıkarılan kömürün Sebo Madencilik’te satıldığını, Jandarma’nın bunu yakaladığı halde bir sonuç çıkmadığını ifade ettiler.
Madenciler şöyle konuştu: “Hani madende baca değil de ayak istiyorlar ya… Ayak sistemine bizim ocak uygun değil. O yüzden sürekli tarama gösteriyor, mesela dışarıda bir küçük saman harmanı gibi küçük bir kömür gösteriyorlar… Diğer çıkan kömürü sürekli taşıyarak satıyorlar.”
‘Aynı işverene ait Turab Madencilik senetleri ödenmedi’
Madenciler aynı işverene ait başka bir kömür ocağından da alacakları olduğunu, kendilerine verilen senetlerin ödenmediğini, mahkemeye verdiklerinde de sonuç alamadıklarını söylediler.
Madenciler şu bilgileri verdi: “Turab Madencilik diye iki kilometre ötede başka bir ocağı var. Oradaki ocak kapandı, bize çıkış verdiler, ocak kapandığı için. Oradan da 5 maaşımız ve tazminatlarımızın karşılığında senet verdiler. Senetlerin günü geçeli 1,5 sene oldu. O senetler de karşılıksız çıktı. Oradan da 47 kişinin alacakları duruyor. ‘Gidin mahkemeye verin’ diyorlar. Önlerinde 300-400 tane mahkeme kararı var. Mahkemeyi kazansan bile, şirketin üzerinde para ve mal olmadığı için hiçbir para alamıyorsun.”
‘Sesimizi duyun, duyurun’
Cenne-1 ocağının işçileri, hakları olan ücretleri ve tazminatları alamamaktan dolayı çok büyük mağduriyet içinde olduklarını, devlet mercilerinin ve siyasetçilerinin de dertlerine derman olmadığını söylediler.
Madenciler, haktan, adaletten yana olan herkesin seslerine kulak vermesini, destek olmasını istediler.