Erzincan’ın İliç ilçesinde ekolojik yıkıma neden olan altın madeni şirketi Kanadalı Anagold’a bağlı taşeron Çiftay işçileri gasp edilen hakları için direniş başlattı. İşçiler ücretsiz izne zorlanıyor, işçilerin örgütlü olduğu Maden-İş’in yetkisi tanınmıyor.
Erzincan’ın İliç ilçesinde Kanadalı Anagold şirketine bağlı taşeron Çiftay Altın işçileri, patronlar tarafından gasp edilen haklarını alabilmek için direniş başlattı. Çiftay firmasına ait Kayseri Demirli şantiyesinde ise işçiler ücretlerinin düşürülmesine ve izin hakları için kendilerini şantiyeye kapattı. Jandarmanın müdahalesine rağmen eylemlerini sürdüren işçiler “insani yaşam koşulları” istediklerini söyledi.
Taşeron olarak çalışan işçiler, 16.00-24.00 vardiyası işe çıkarılmaması ve şantiyedeki işçilerin de zorla ücretsiz izne gönderilmek istenmesi üzerine şantiyeye kapandı. İşçiler mesaili sistem nedeniyle düşen ücretlerinin artırılmasını, izin haklarının düzenlenmesini, işverenin sendika haklarını tanımasını istiyor.
Erzincan İliç şantiyesinde kamyon şoförü olarak çalışan bir işçi 1 Nisan’da 2 vardiyadan 3 vardiya sistemine geçilmesi sonucu mesai ücretlerinin kesildiğini ve gelirlerinin düştüğünü dile getirdi. Yönetime konu ile ilgili ulaşmak istediklerini belirten işçi “Kimse bizi muhatap almadı. İki gündür buradayız ama kimse karşımıza çıkıp konuşmadı bizimle. Aksine psikolojik baskı yapmaya başladılar. Su ve yemek ihtiyaçlarımızı karşılamamız engelleniyor” dedi. “Sürekli tozun içerisindeyiz, kimyasalın içindeyiz” diyen işçi ücret kesintisini kabul etmediklerini söyledi. Türk-İş’e bağlı Maden-İş sendikasına üye olan işçiler, ana firma Anagold şirketinin sendikanın yetkisini tanımadığını belirtti.