Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, Hamamyolu Evkur önünde yaptığı basın açıklamasıyla 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda yaşanan temizlik ve hijyen sorunlarına dikkat çekti. Demirkol, ilgili bakanlıkların bu süreçte başarısız kaldığını ve İşkur üzerinden duyurulan İşgücü Uyum Programı’nın (IUP) ciddi krizlere neden olduğunu ifade etti.
Eğitim Sen Eskişehir Şubesi Başkanı Özkan Demirkol açıklamasında, İşkur üzerinden İşgücü Uyum Programı (IUP) adı altında duyurulan projeye göre personel alımı yapılacak, okullarda görevlendirilecek ve haftada 3 gün çalıştırılıp, çalıştığı günler için 566 TL günlük ücret ödemesi yapılacağı açıklanan program talep görmemiş ve okulların açıldığı daha ilk haftadan itibaren kriz yaratmıştır” diye belirtti.
İşgücü Uyum Programı’nda 10 aylık süreçte en fazla 140 gün ve günde 7.5 saat çalışma süresi öngördüğünü ve sadece genel sağlık sigortası yapılacak şekilde düzenlendiğini diye belirten Demirkol, bu koşulların emek sömürüsü içerdiğini ve programın okullarda temizlik standartlarını sağlayamadığını vurguladı.
Bağış usulü ile ailelerden para isteniyoru
Özkan Demirkol, “İşgücü Uyum Programı kapsamında çalışacak personel bulamayan okullar, okul aile birlikleri bu yükü üzerlerine almış ve öğrenci velilerinden para talep etmekte, bu mali külfet başka bir sıkıntı yaratmaktadır. Bazı okullarda veliler bağış usulü ile ilerlerken, bazı okullarda sınıf anneleri ile doğrudan bağışlar toplanmaya başlanmış, bazı okullarda öğretmenleri para toplaması konusunda sıkıştırmakta.Bu durum sıkıntılar yaşanmasına sebep olmaktadır” diye ifade etti.
Haftada üç gün hijyen olmaz
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı, haftada sadece üç gün çalışacak personel ile okulların yeterince temizlenemeyeceğini belirterek, bu durumun sağlık risklerini artırabileceğini ve eğitim sürecini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Pandemi döneminden bu yana okulların temizlik ve hijyen konularında uyarılar yaptıklarını ve bu konuda taviz vermeyeceklerini belirten Demirkol, ilgili bakanlıkların bir an önce bu programdan vazgeçmesi ve okullara kalıcı, yeterli yardımcı personel alımı yapması gerektiğini ifade etti. Demirkol, “Tasarruf eğitimden değil, itibardan olur” şeklinde konuşarak, eğitimde kalitenin ve hijyen standartlarının önemine dikkat çekti.
Kaynak: Artı Gerçek