Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi öğretmenler, AKP-MHP tarafından Meclis’e sunulan ve Genel Kurul’da görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eylemini sürdürüyor. Hatay’da KESK Hatay Şubeler Platformu şubesinin önünde yapılan eylemde “Eğitim Sen’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı yürüttüğü haklı mücadelenin yanındayız” yazılı pankart açtı. Yapılan eyleme, Eğitim Sen Hatay Şubesi, Türk Tabipleri Birliği ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanları Mertcan Titiz ve Feray Mertoğlu katıldı.
Kanun tasarısının geri çekilmesine çağrı yapan Eğitim-Sen Hatay Şubesi Sekreteri Sevilay Elmas, “AKP-MHP iktidar bloğu cemaatlerin, tarikatların isteklerine göre hareket etmektedir. Yasa teklifinin hazırlanma sürecinde yandaş sendikalar dışında kimsenin düşünce ve önerileri alınmamış, eleştirilere kulak tıkanmış, bakanlık bildiğini okumuştur. Emek ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca devam edecek eylem ve etkinliklerimize güç vermeye ve dayanışmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
“Meslek Kanunu kabul edilemezdir”
Öğretmenlerin iş güvencesinin tehlikede olduğunu belirten Elmas, “Öğretmen adaylarına ve öğretmenlere yönelik disiplin cezalarının ve bu cezaları gerektiren fiil ve davranışların detaylı olarak düzenlenmesi bir gözdağı, öğretmen ve öğretmen adaylarının iş güvencesine yönelik açık bir tehdittir. Kanun taslağı birçok noktada keyfiliğe yol açabilecek açık noktalar barındırmaktadır. Bunlardan biri de kanun taslağının 34. Maddesidir. Maddeye göre, mesleki yetersizliği iki müfettiş raporuyla görülen öğretmenlerin akademiye alınması ve akademi eğitimi sonrasında da müfettişlerce başarısız görülmeleri halinde genel idari hizmetler sınıfında uygun yerlere memur olarak atanmaları düzenlenmektedir. Bu madde, öğretmenlerin iş güvencesini iktidarın keyfiliğine bırakacak diğer önemli bir tehdittir ve kabul edilemezdir.” ifadelerini kullandı.
‘Öğretmenlik itibarsızlaştırılıyor’
Sendikal hak ihlallerine vurgulayan Elmas, “Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız, ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; “”Öğretmenlik Meslek Kanunu’na öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve öğretmenleri değersizleştiren, ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu için itiraz ediyoruz. Bakanlık gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini esas almalıdır. Sendikal hak ihlallerine her gün bir yenisini eklemekten vazgeçin.” dedi.
“Dayanışmaya davet ediyoruz”
Eylemlerin devam edeceğini belirterek dayanışmaya davet eden Elmas, “Bir kez daha sendikal haklarımızın, anayasal güvence altında olan temel hak ve özgürlüklerimizi kullanmamızın engellenmesini, arkadaşlarımıza şiddet uygulanmasını, darp edilerek gözaltına alınmalarını kınıyor, protesto ediyoruz. Emek ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca devam edecek eylem ve etkinliklerimize güç vermeye ve dayanışmaya davet ediyoruz.” dedi