Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, “2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yıl Sonu Değerlendirme Raporunu” açıkladı. Rapora göre Diyarbakır’da 200 bin öğrenci uzaktan eğitime hiç ulaşamadı ve öğretmenler emeklerinin karşılığını alamadı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) Diyarbakır Şubeleri, “2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yıl Sonu Değerlendirme Raporunu” açıkladı. 2 Nolu Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Volkan Tuncer, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre, Mart 2020’den bu yana süren koronavirüsün dünyada 1,6 milyardan fazla çocuğun eğitimini olumsuz etkilediğini, salgından dolayı 10 milyona yakın çocuğun okulu bırakma riskinin ortaya çıktığını belirtti.
200 bin öğrenci eğitime ulaşamadı
Uzaktan eğitim ile birlikte ders programlarına dahil olamayan çocukların durumuna değinen Tuncer, “Diyarbakır’da geçen yıl Haziran ayında yayınlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) verilerine baktığımızda ilimizde bulunan 500 bine yakın öğrenciden EBA’ya hiç girmeyen öğrenci sayısı 200 bindi ve bu öğrencilerin çoğu köyde okuyan öğrencilerin olması sınıfsal ve ekonomik olarak gelir düzeyi düşük dezavantajlı ve anadili Kürtçe olan öğrencilerin olduğu açık bir şekilde öne çıkmaktadır” dedi.
Telafisi mümkün değil
2020-2021 yılında okulları eğitim ve öğretim yılında en fazla kapatan ülke olduğunu belirten Tuncer, pandemi nedeniyle okulların kapatıldığı dönem için Mili Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaz döneminde telafi eğitim vereceğini söylediğini aktardı. Tuncer, “Örgün eğitimin bütün kademelerinde yer alan öğrencilerimiz 16 ay boyunca akademik, sosyal, psikolojik, fiziksel kayıplar yaşamanın yanı sıra ciddi düzeyde öğrenme ve beceri kayıpları yaşamıştır. MEB’in öğrencilerimizin yaşadığı kayıpları ‘Telafide ben de varım’ sloganı ile telafi etmesi mümkün görünmemektedir” diye konuştu.
Anadil hakkı
Eğitim sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığını ifade eden Tuncer, “Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılıkların ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçileri olarak kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir” diye konuştu.
Van
Eğitim Sen Van Şubesi de 2020-2021 yılsonu eğitim-öğretime ilişkin açıklama yaptı.
Eğitim Sen Van Şubesi Eşbaşkanı Murat Atabay, uzaktan eğitim kapsamında EBA ve EBA dışındaki platformlarda canlı ders görevini yerine getirmek için tüm yükümlülüklerini yerine getirilmesine rağmen, bazı illerde öğretmenlerin ek ders ücretlerinin ödendiği, bazı illerde ise ödenmediğini dile getirdi. Atabay, “Yüz yüze eğitim kapsamında ders görevini yerine getirmek için öğretmenler yükümlülüklerini yerine getirdiği halde öğrenciler derse katılmadığı için o derse ait ek ders ücretinin ödenmediği görülmüştür. Pandemi gibi olağanüstü koşullarda ciddi fedakârlıklar yaparak görevlerini yerine getirmeye çalışan çok sayıda öğretmenin bu şekilde mağdur edilmesi kabul edilemez bir durumdur” dedi.
(MA)