Diyarbakır’da biraraya gelen kadınlar Ezidi Soykırımı’nın (73. Ferman) 5’inci yılında beyaz elbiseler giyerek soykırıma dikkat çekti. Kadınlar, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımına ve Soykırıma Karşı Mücadele Günü” olarak kabul edilmesi çağrısı yaptı.
IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırısı sonucu binlerce Ezidi’nin hayatını kaybettiği soykırımın 5’inci yılında birçok kentte eylemler düzenlendi.
Eylemlerde yaşamını yitiren Ezidiler anılırken, saat 11.00’i gösterdiğinde ise saygı duruşunda bulunuldu. Yurtdışından yayın yapan Kürt televizyon kanalları Medya Haber, Sterk, Çira, Ronahi ve Aryen de aynı saatte bir dakika boyunca ekranlarını karartı.
Diyarbakır’daki eylemde ise beyaz elbiseler giyen Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu üyeleri ve HDP’li kadınlar basın açıklaması düzenledi.
Beyaz elbiselere bürünen kadınlar, siyah kurdeleler taktı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi önünde yapılan açıklamanın Kürtçesini HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Türkçesini ise platform üyesi avukat Cemile Turhallı Balsak okudu.
Avukat Balsak, 3 Ağustos 2014’te dünyanın gözü önünde gerçekleşen soykırımında Ezidilerin 21’inci yüzyılın ‘en korkunç vahşetine maruz kaldığını’ belirtti.
“Ezidi halkının birçoğunun öldürülüp toplu mezarlara gömülmesi, binlerce kadın ve çocuğun radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırılması, köle pazarlarında satılması, din değiştirmeye zorlanmaları, sistematik bir istismar ve işkenceye maruz kalmaları, 3 bine yakın kadının halen alıkonmuş olması bu trajedinin vehametini de daha da artırdı.”
Birleşmiş Milletler’in bu katliamı tanıması ve adaletin sağlanması için de uluslararası ceza mahkemesinin kurulması gerektiğini dile getiren Balsak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ezidi halkının tüm haklarını garanti altına alınması uluslararası hukuk çerçevesinde Ezidi halkının kendi kaderini tayin etme ve statüye kavuşturulması hakkı, Ezidi halkının yeni katliamlara karşı korunması açısından hayati öneme sahiptir. Bugün bu suçların cezasız kalması bu yapılar ile işbirliği içinde olan devletlere ve oluşumlara cesaret vermekte ve halkları yeni suçların hedefi haline getirdi.”
Balsak, soykırımın gerçekleştiği 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü” olarak kabul edilmesi çağrısı yaptı.
Feleknas Uca: “Türkiye devleti katliam karşısında kör, dilsiz ve sağır kalmıştır”
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca’da Ezidi Soykırımı (73. Ferman) 5’inci yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
IŞİD’in Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamın, Avrupa Parlamentosu tarafından ‘Ezidi Soykırımı’ olarak tanındığını hatırlatan Uca, “Yine Birleşmiş Milletler Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne ‘katliamı soykırım olarak kabul edin’ çağrısında bulunmuştur” dedi.
HDP’li vekil, açıklamasının devamında Türkiye’deki duruma değinerek şunları kaydetti:
“Bu katliam ayrıca uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisine alınmıştır. Ancak ne var ki aradan geçen 5 yıl zarfında bu katliam, Türkiye’de henüz katliam olarak tanımamıştır.
Katliamın tanınmasına yönelik verdiğimiz kanun teklifine yanıt verilmemiş daha sonra teklife dair verdiğimiz hiçbir yazıya dönülmemiş, katliam karşısında, tüm dünya gibi Türkiye devleti de kör, dilsiz ve sağır kalmıştır.”