Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yangına ilişkin Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 7 kişilik bilirkişi heyeti raporunda, yangının çıkış nedenine ilişkin herhangi bir tespit yapılamadı. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı, yeni bir heyetin hazırlanması için talimat yazısı yazdı.
MA’dan Rukiye Adıgüzel’in haberine göre Ankara’da ikamet eden 9 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirme yazısında, yangının çıkışına dair raporun dosyaya gönderilmesi istenildi. Yangına dair oluşturulan 5 klasörün de bilirkişi heyetine teslim edilmesi istendi. Savcılık tarafından 13 Eylül tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazı şöyle:
“20 Haziran 2024 günü saat 22:08 sıralarında Diyarbakır ili Çınar ilçesi Köksalan köyünde yangın meydana gelmiş olup, meydana gelen yangın neticesinde 15 kişi vefat etmiştir. Konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiş olup heyetçe tanzim edilen raporda yangının çıkış sebebine ilişkin herhangi bir tespit yapılamamıştır. Bu kapsamda Cumhuriyet Başsavcılığımızca yangının çıkış sebebine ilişkin tespit yapılabilmesi maksatlı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yargı sınırlarında görev yapan 9 kişilik bilirkişi heyeti kurulmuştur. Yazımız ekinde gönderilen soruşturma dosyasının (5 klasör) fiziki olarak bilirkişi görevlendirme tutanaklarındaki bilirkişilere tesliminin yapılması ile ikmal edilecek bilirkişi raporunun dosyayla birlikte ivedi olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur.”
Ne olmuştu?
Yangına ilişkin Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 21 Haziran’da yapılan inceleme sonucunda hazırlanan ön raporda, yangının çıkış sebebinin elektrik direklerinden kopan tellerin yarattığı kıvılcım olduğu belirtilmişti. DEDAŞ’ın elektrik direklerine müdahale ettiği bölgeye ilişkin Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmak suretiyle yeniden bir rapor hazırlamaya karar verildi. Bir süre sonra ise ön rapor hazırlayan bilirkişilerin de aralarında bulunduğu yeni heyet, 27 Haziran-4 Temmuz ve 10 Ağustos tarihlerinde yangının çıktığı Çınar’da incelemelerde bulundu. Bilirkişi heyeti tarafından 14 Ağustos’ta hazırlanan rapor ise, soruşturma dosyasına eklendi. “Yangının elektrikten kaynaklandığının tespitini yapmak mümkün değildir” değerlendirmesine yer verilen 35 sayfalık bilirkişi raporuna Diyarbakır Barosu itiraz etmişti.
Baro avukatlarından Mehdi Özdemir tarafından yapılan itirazda, ilk ön raporda yangının çıkış sebebinin elektrik tellerinden çıkan kıvılcımın etkisiyle oluştuğuna yer verildiği hatırlatılmış, “Rapor içeriği görgü tanıklarının beyanlarına itibar edilmeksizin, DEDAŞ’ın gerek doğrudan kasıt gerekse bakım ve onarım yükümlülüğünün ihlali hususunda failleri aklayıcı mahiyette, bilimsel ölçütlerden ve maddi gerçeği ters-yüz edercesine subjektif değerlendirmelerle hazırlanmıştır. Bilirkişi raporu objektif ve bilimsel ölçütlerden yoksun ve maddi gerçeği yansıtmamakta olup, failleri aklayıcı mahiyette hazırlanmıştır” denilmişti.