DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, basın emekçileriyle yaptığı çevrimiçi toplantıda, işçilerin koronadan korunması için alınması gereken önlemleri yineledi
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emekçileriyle yaptığı çevrimiçi toplantıda bir araya geldi. İşçilerin salgından korunması için alınması gerken tedbirleri ve taleplerini yineleyen Çerkezoğlu, “Salgınla mücadele tıbbi olduğu kadar sosyal bir mücadeleyi de gerektiriyor” dedi.
Türkiye’de ve dünyada milyonlarca çalışanın gelirini kaybettiğini belirten Çerkezoğlu, “Türkiye tarihinin en büyük işsizlik felaketi ile yüz yüzeyiz” açıklamasında bulundu.
İktidarın, emekçilerin taleplerini dikkat almaya çağıran Çerkezoğlu, DİSK’İn daha önce açıkladığı talepleri yineledi:
■ İşten çıkarmalar yasaklanmalı
■ Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında ücretli izin uygulanmalı
■ Tüm çalışanların gelirleri güvence altına alınmalı
■ İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı
■ Fatura ve kredi borçları ertelenmeli
■ En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli
“En az 172 üyemiz karantinada”
DİSK’e bağlı sendikalara üye en az 172 işçinin COVID-19 şüphesiyle karantinada olduğunu belirten Çerkezoğlu, örgütlü oldukları işyerlerinde COVID-19 vakası görünmesinin ardından çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıklarını ve ücretsiz izin uygulamasını reddediklerini aktardı. DİSK üyelerinin belediyeler ve hizmet sektörü gibi zorunlu ve temek sektörlerde çalıştığını belirten Çerkeoğlu, kadrolu veya şirket işçileri arasındaki ayrımında önüne geçmeye çalıştıklarını, taleplerinin tüm işçileri kapsadığını dile getirdi.
Hükümetin tedbirler konusunda geç kaldığını ve halen eksik tedbirler aldığını söyleyen Çerkezoğlu, çalışmaya zorlanan milyonlarca işçinin hastalığı topluma ve ailelerine taşıma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağının bir gün sonra 18-20 yaş aralığındaki işçileri için kaldırıldığını hatırlatan Çerkezoğlu, “Oysa bu genç işçilere üç ay boyunca sağlanacak asgari ücret desteğinin toplamı 5,6 milyar TL’dir. Ülkeyi yönetenler 811 bin gence 5,6 milyar TL ödemek yerine onları ölüme gönderiyorlar. Bu ülkenin, genç işçileri salgına karşı korumak için ayıracağı 5-6 milyar lirası yok mu?” dedi.
Acil adım atılması gerken talepler
Çerkezoğlu acil adım atılması gereken talepleri bir kez daha sıraladı:
■ Zorunlu ve acil işler dışında mal ve hizmet üretimi salgın süresince durdurulmalı ve yurttaşların böylece evde kalması sağlanmalıdır.
■ İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve tüm çalışanların geliri güvence altına alınmalıdır. Halen işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından koşulsuz yaralanması sağlanmalı. İşlerin durmasıyla gelir kaybına uğrayan işçilere kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz destek sağlanmalıdır.
■ Başta büyük kentler olmak üzere etkili bir karantina uygulanmalı
Karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle işini ve gelirini kaybedenlerinin kendilerinin ve ailelerinin geçimi devlet tarafından sağlanmalıdır.
■ Karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
■ Hanelerin temel tüketim faturaları ve borçları ertelenmelidir.
■ En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.