Silifke Devlet Hastanesi önü direniş çadırında eylemde olan Ayla Bilmez 91. Gününde tüm haklarını geri alarak direniş mücadelesini başarıyla sonuçlandırdı.
02 Ocak günü Saat: 12.’de Silifke Devlet Hastanesi Poliklinikler önünde bulunan direniş çadırı, yapılan basın açıklamasıyla kaldırılırken, Ayla Bilmez direnişi sayesinde kazanmış olduğu işe iade hakkı ile Silifke Devlet Hastanesi’nde ilk mesaisine başladı.
Ayla Bilmez en başta işe geri iadesi ile birlikte elinden alınan tüm haklarının iadesi ve bu süreçte oluşan tüm mağduriyetlerinin karşılanması kararları neticesinde mücadelesini başarıyla sonuçlandırdı.
İşte Ayla Bilmez’in Öyküsü
Ayla Bilmez hastane bünyesinde taşeron şirkete bağlı temizlik işçi olarak çalıştığı süre boyunca (11 Yıl) yıllık izin kullanamaz. Bu durum ilgili müfettişler tarafından tespit edilir. Bunun üzerine Bilmez’e senelik izinlerini kullandığına dair belge imzalatmak istenir ancak Ayla Bilmez hiçbir kazanımı olmadığı halde izin haklarından feragat ettiğini gösteren belgeyi imzalamayı kabul etmez. Bunun üzerine işten kendi isteği ile ayrılması istenir. %54 engelli olmasına karşın Bilmez’i yıldırma politikası uygulanır ve 4 kişinin yapması gereken işleri tek başına yapması istenir.
Ayla Bilmez iş yerinde maruz kaldığı haksızlıklarla ilgili hastane ve taşeron şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmak zorunda kalır. Buna ek olarak ilgili bakanlık aleyhine mağduriyetinden kaynaklı tüm işçi alacaklarının ödenmesi istemi ile dava açar. Bilmez’in açtığı davalar sonucu taşeron şirket yetkilisi kendisini şiddet uygular.
Ayla Bilmez karşılaşmış olduğu bu hak ihlallerine karşı başlatmış olduğu yasal süreçlerin sonucunu beklerken yıllık iznini kullanmakta olduğu süre içerisinde (25 Eylül 2013) hastane müdürünün talimatı ile taşeron şirket tarafından yıllık izni bitmeden “İdari Amire ve İşverene Ahlaki İtaatsizlik” gerekçesi ile işinden çıkarılır. Oysa 4857 Sayılı İş Kanununun 18. Maddesine göre işveren iş akdini feshederken, geçerli (veya haklı) bir sebebe dayanmak, aynı kanunun 19. Maddesine göre ise işçinin savunmasını almak, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak, yazılı bildiriminde fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Bunların hiçbiri yapılmaz. Ayla Bilmez tamamen keyfi bir biçimde işten çıkarılır.
Bunun üzerine Ayla Bilmez Silifke Devlet Hastanesi önünde kurduğu direniş çadırında mücadelesine devam eder. 2 Ocak 2014 günü Bilmez’in 91 günlük direnişi kazanımla sonuçlanır ve işe iade edilmesine karar verilir.
siyasihaber.org