Dink ailesinin avukatları geçtiğimiz hafta açıklanan kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası kararına, kararı hatalı ve eksik buldukları gerekçesiyle itiraz etti.
Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası’nda 14. ğgır Ceza Mahkemesi kararını geçtiğimiz hafta açıklamıştı. Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada karara itiraz edeceklerini söylemişti.
Dink Ailesi avukatları 1 Nisan 2021 Perşembe günü karara itiraz ettiler ve itiraz dilekçelerini İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne sunulmak üzere 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim ettiler.
Altısı tutuklu 13’ü firari 77 sanığın yargılandığı davada 33 beraat, 27 mahkumiyet çıkmıştı.
Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Ramazan Akyürek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmiş, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile istihbaratçı Sabri Uzun ‘zaman aşımı’ nedeniyle ceza almamıştı.
Fethullah Gülen ve Zekeriya Öz dahil 13 sanığın dosyası ise ayrılmıştı.
Avukatlar itiraz dilekçesinde;
“İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26.03.2021 tarihli duruşmada, cezalandırılmalarına karar verilmesi gereken sanıkların bir kısmının beraatine ve bir kısmı hakkındaki davanın zamanaşımı nedeni ile düşürülmesine ilişkin karar verilmesi, sanıkların bir kısmı hakkında düşük cezalara hükmedilmiş olması ve yanı sıra yargılama esnasında toplanmasını talep ettiğimiz delillerin tamamı toplanmadan karar verilmiş olması nedenleri ile İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi kararı hatalı ve hukuka aykırı olmuştur” dedi.
Avukatlar dilekçede “İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2016/32 E. numaralı dava dosyasında oluşturulan 26.03.2021 tarihli karara yönelik bir bütün olarak temyiz/istinaf talebinde bulunmaktayız” ifadelerine yer verdi.
Avukatlar bundan önceki temyiz süreçlerinin tümünün Yargıtay’da görüldüğünü belirterek tüm sanıklar hakkında kanun yolu incelemesinin Yargıtay’da yapılması gerektiğine de dikkat çekti.
Dink Ailesi avukatları dilekçede ayrıca “İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararının tarafımıza tebliğ edilmesi sonrası yasa yoluna başvuru gerekçelerimiz ayrıntılı olarak tarafımızdan beyan edilecektir” ifadelerine yer verdi.