ÇEVİRİ – Pam BELLUCK’un NY Times’taki makalesini Onurcan ÇELEBİ çevirdi: ABD’de koronavirüsten hastaneye yatan 2 bin 500 kişinin yaklaşık % 40’ı 20-54 yasları arasında. Yoğun bakımdaki 120 kişinin yarısı 65 yaşın altında, % 12’si ise 20-44 yas aralığında. 44 ölümden 35’i 65 yaş üstü iken 9’u da 20-64 yaş aralığında.
Koronavirüs her ne kadar özellikle yaşlı ve kronik hastalıkları olanları etkilese de, ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’nin verileri, virüsün gençleri de etkilediğini ortaya koyuyor. Verilere göre, koronavirüsten hastaneye yatan 2 bin 500 kişinin yaklaşık % 40’ı 20-54 yasları arasında. Yoğun bakıma alınan 120 kişinin yarısı 65 yaşın altında, % 12’si ise 20-44 yas aralığında. 44 ölümden 35’i 65 yaş üstü iken 9’u da 20-64 yaş aralığında.
Konuyla ilgili, Pam Belluck New York Times’ta bir makale kaleme aldı. Makalenin çevirisini yayımlıyoruz…
ABD’de koronavirüsten hastaneye yatırılan hastaların büyük bir çoğunluğunu gençler oluşturuyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’nin (C.D.C.) yeni açıkladığı verilere göre hastaneye yatırılan hastaların yüzde 40’ını 20 ile 54 yaş arasındaki insanlar oluşturuyor. Ancak yaşlı insanlar için ölüm riski her geçen gün daha da artıyor.
ABD’de açıklanan ilk 2.500 vakaya bakılırsa Amerika’da her yaştan yetişkin bireyler– sadece 70, 80, 90 yaşındakiler değil –koronavirüs salgını yüzünden ciddi şekilde rahatsızlanıyor.
C.D.C.’nin Çarşamba günü yayınladığı rapora göre –diğer ülkelerde olduğu gibi– yaşça en büyük olan hastalar, hastaneye yatırılma ve ölüm riskini en çok yaşayan hastalar konumunda. Ancak hastaneye yatırıldığı bilinen 508 hastanın yüzde 38’inin görece genç olması (20 ile 54 yaş arası) göze çarpıyor. Ayrıca C.D.C.’nin raporuna göre yoğun bakıma alınan 121 hastanın da neredeyse yarısını 65 yaş altı yetişkin hastalar oluşturuyor.
Raporu değerlendiren Columbia Üniversitesi’nde görev yapan Epidemiyoloji Profesörü Stephen S. Morse “Bence herkes bu rapora dikkatini vermeli. Bu olay sadece yaşlılarda olmayacak. 20 ve üstü yaşlarda da görülecek. Kendilerinin genç ve sağlıklı olduklarını düşünseler dahi dikkatli olmaları lazım.” diyor.
Rapor, ABD’deki koronavirüs mücadele ekibinin başında yer alan Dr. Deborah Birx’in Çarşamba günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamaya da bir altyapı oluşturuyor. Bu açıklamada Birx, benzer raporların İtalya ve Fransa’dan da geldiğini söyleyerek gençlere sosyalleşmeyi bırakmayı ve hem kendilerini hem de diğer insanları düşünmeleri gerektiğini söyledi.
Gençlere seslenmeye devam eden Dr. Birx “Hastalığı, görünürde hiçbir hastalığı olmayan ancak hiçbirimizin bilmediği bir sağlık problemine sahip olan birine bulaştırabilirsiniz ve korkunç bir sonuç oluşmasına sebep olabilirsiniz.” dedi.
C.D.C.’nin raporunda hastaneye yatırılan hastaların yüzde 20’si, yoğun bakıma hastaların ise yüzde 12’si yaşları 20 ile 44 arasında olan insanlardan oluşuyor.
British Colombia Üniversitesi Solunum Hastalıkları Kürsüsü Başkanı Dr. Christopher Carlsten, gençlerin virüsü yeneceklerine dair bir güven içinde olabileceklerini belirtti ve ekledi: “Eğer bu kadar genç hastaneye yatırılıyorsa bu toplum içinde bir sürü genç insanın da enfekte olmuş halde dolaşıyor olduğu anlamına geliyor.”
Yeni açıklanan veriler Amerika’ya Wuhan, Çin ya da japonya’dan gelmemiş olan ilk gözle görülür hastalık dalgası hakkında görüşler sunuyor. Çalışmaya göre 12 Şubat ile 16 Mart arasında C.D.C.’ye 4.226 ayrı vaka bildirildi.
Bu hastaların 2.449’unun yaşları C.D.C.’ye bildirilirken, bu insanların yüzde 6’sı 85 yaş üstü, yüzde 25’i 65 ve 84 yaş arası, yüzde 29’u ise 20 ile 44 yaşlar arasında.
55 ile 64 ve 45 ile 54 yaş arası gruplar total vakaların yüzde 18’ini oluşturuyor. Vakaların sadece yüzde 5’i 19 yaş ve altı insanlar.
Rapor, hastaların kronik hastalık, sorunlu bağışıklık gibi risk faktörlerine sahip olup olmadığı hakkında bir şey söylemezken bu da hangi genç hastaların diğer genç hastalardan daha hassas ve daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu anlamayı imkansız hale getiriyor. Ancak uzmanlara göre rapordaki gençlerin hastalığın ciddi tarafıyla alakaları olmasa dahi, hastane yataklarını ve yoğun bakım ünitelerindeki boşlukları ciddi biçimde doldurdukları görülebilir.
Her geçen gün artan ciddi vaka sayısı, bu pandeminin ABD’de ne kadar hızlı yayıldığını gösterirken, Her yaştan yetişkin insanın hem kendi hayatını koruma hem de virüsü diğerlerine aktarmama konusuna odaklanmaları gerektiğini anlatıyor.
Henüz hiçbir ölüm ve yoğun bakım vakasıyla karşılaşmamış 19 yaş ve altı grubunun rapordaki değerleri ise şu ana kadar diğer ülkelerden gelen raporlarla benzerlik gösteriyor. Ancak bu hafta açıklanan Çin’de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı hastalık araştırmasına göre çok küçük çocukların ufak bir kısmı çok ciddi semptomlar gösterdikleri için hastaneye yatmak durumunda kalabiliyor. Ayrıca 14 yaşında bir çocuk da koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti.
Raporda belirtilen hayatını kaybetmiş 44 hastadan ise 15’i 85 yaş üstü, 20’si 65 ile 84 yaş arası ve 9 hasta ise 20 ile 64 yaş arası hastalar.
Raporun yazarlarının düştüğü nota göre araştırmadaki bazı hastalar ise hala hasta. Bu da onların vakalarındaki sonuçların kesin olmadığını gösteriyor. Ayrıca yine yazarların belirttiğine göre birkaç vakada veri kayıpları mevcut ve bu da “sonuçların azımsanmasına sebep olabilir.” Rapor ayrıca Amerika’da test imkanlarının sınırlı olduğunu ve ancak raporun yaşanan krizin erken bir fotoğrafı olabileceğini söylüyor.
Yine de yazarların belirttiğine göre bu ortaya çıkan veriler gösteriyor ki hastalanmak, hastaneye yatmak, yoğun bakıma alınmak ve hatta ölmek dahi COVID-19 virüsü bulaşmış bütün yaş gruplarından insanlar için geçerli ve olası tehlikeler.