Demokrasi için Birlik (DİB) Meclisi, “Artan yeni katılımlar ve demokrasi mücadelesindeki kararlılığıyla saray-tek adam rejiminin bir an önce iktidardan uzaklaştırılmasıyla birlikte halktaki değişim ve dönüşüm talebine yanıt olacak bir halkçı seçeneği oluşturmak önceliktir” dedi.
Demokrasi İçin Birlik (DİB),5. Yıl Meclis toplantısı gerçekleştirildi.
2016’dan bu yana tek adam rejimine karşı demokrasi güçlerinin birliği ve halkın karar ve denetim mekanizmalarına aktif bir biçimde katılacağı tabandan bir demokrasi anlayışı için mücadele veren DİB’in beşinci yıl meclisine çok sayıda parti, kurum temsilcisi ile demokrasi mücadelesi verenler katıldı.
‘Bir araya gelmek elzem’
Mecliste yapılan tespit ve öneriler şöyle:
Toplumun en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmadığı çoklu kriz koşullarında iktidar giderek güç kaybedip parçalanırken muhalefete yönelik baskı ve tehditler, laiklik karşıtı uygulamalar artıyor, milliyetçiliği kışkırtacak savaşçı politikalar devam ediyor. Mafya-çete-sermaye-tarikat ilişkilerinin iç içe girdiği iktidar bloku topluma korku salmak, değişim talebini bastırmak için mafya babalarını, işkencecileri, kontrgerilla mensuplarını karanlık çukurlarından çıkarıyor.
Muhalefetin de halktaki değişim dönüşüm talebine yanıt olacak politikalar ve sermaye merkezli olmayan bir ekonomik program ortaya koyamadığı gibi iktidarın dinci ve milliyetçi hamlelerine genellikle dahil olduğunu gördük. Bu koşullarda, mevcut ittifaklara mahkûm olmadığımızı ortaya koyuyoruz. Sermayenin dizginlenmesini, gelir adaletini, yerel ve katılımcı demokrasiyi, laikliği, barışı, toplumsal cinsiyet eşitliğini, iklim yıkımına karşı mücadeleyi dışarda bırakmayan bir seçenek yaratmak görevi ve sorumluluğu demokrasi güçlerinin önünde duruyor.
Saray rejiminin iktidarını sürdürmesinin imkânsız hale geldiği, ancak birçok farklı nedenle iktidarı barışçı yollarla terk etmesinin de tartışmalı olduğu bir momentteyiz. Seçim sürecinin güvenliği için demokrasi güçlerinin ortak hareketi sağlanmalı. Bu koşullarda seçim güvenliği endişesi içindeki toplumsal kesimleri onlarda da özgüven uyandıracak bir direnç hattının parçası haline getirmek elzem.
Toplumun bütçe hakkının gasp edilerek halkın vergileriyle yaratılan gelirlerin eğitim, barınma, sağlık, ulaşım, iletişim gibi temel ihtiyaçlarına değil, sermayeye ve savaşa bütçe ayrılmasının teşhir edilmesi ve insanca yaşanacak bir asgari ücret ve gelir güvencesi için ortak kampanyalar, halk buluşmaları düzenlenmesi önem taşıyor.
‘Yola devam edeceğiz’
“Demokrasi İçin Birlik, mevcut ittifaklar dışında halkçı bir seçeneğin oluşturulması konusunda demokrasi güçlerinin birliğinin zemini ve kolaylaştırıcısı olma konusundaki kararlılığını beşinci yılında bir kez daha dile getiriyor. Demokrasi İçin Birlik Meclisi bu görevi yerine getirmek için esnek, demokrasi güçlerinin birbiriyle ilişki içinde olduğu, demokratik toplum kuruluşlarının siyasi partilerin ve mücadele dinamiklerinin temsil edildiği, faşizm ya da restorasyon kısır döngüsüne rağbet etmeyenlerin gerçek bir demokrasi için yürüttükleri tüm arayışları kucaklayan bir yapıyla beşinci yılında daha da güçlenerek yola devam edecek.
“7 Aralık 2021’de geniş bir katılımla gerçekleştirilecek DİB 5. Yıl Etkinliği’nde toplanacak demokrasi forumu, halkçı seçeneğin yaratılabileceği zeminin oluşması için bir tartışma imkânı yaratacak. Çağrımızdır; gelin, birlikte yaratalım, birlikte yürüyelim!”
Demokrasi İçin Birlik (DİB) hakkında
Geniş katılımlı, herhangi bir siyasi görüşün ya da partinin şemsiyesi altıda olmayan, bağımsız bir demokrasi platformu. DİB bileşenleri, ilk olarak, 28 Haziran 2016’da, eski büyükelçi, milletvekili ve AİHM yargıcı Rıza Türmen’in çağrıcısı olduğu toplantıda bir araya geldiler. 100’ü aşkın örgüt, platform, inisiyatif, kurum ve ayrıca demokrasiden yana bireyler bir Başlangıç Bildirgesi üzerinde uzlaşarak yola çıktı. 23 Ekim 2016’da bine yakın kişinin katıldığı Demokrasi Kurultayı ile de ilk çalışmalar başladı. Bu kurultayda, OHAL ve KHK’lar, Başkanlık Sistemi, İnanç Özgürlüğü ve Barış başlıkları altında dört temel mücadele alanı belirlendi.
Olağanüstü Hal’in uzatılmasına karşı gerçekleştirilen “Uzatma” kampanyasının ardından, Anayasa Referandumu’nun gündeme gelmesiyle birlikte, DİB güç veren kişi ve kurumlarla birlikte, her türlü platformda, kapsamlı bir “#Hayır Biz Varız” kampanyasına başladı. Birçok ilde, ilçede ve semtlerde kurulan “Hayır Meclisleri”yle sahada yoğun çalışmalar sürerken hukuk ve siyaset alanında da bilgilendirme amacıyla toplantılar, forumlar gerçekleştiriliyor.
Demokrasi İçin Birlik; herkesin farklı kimliği ile eşit yurttaşlık haklarına sahip olması… Din ve vicdan özgürlüğünü güvenceye altına alan bir laiklik anlayışı… İnsanca çalışma ve yaşama koşullarının garanti altına alınması gibi temel değerler üzerine kurulu gerçek bir demokrasi için mücadele ediyor. Demokrasi İçin Birlik, tüm toplum kesimlerini kucaklayacak, yeni bir umut ve mücadele alanı olarak yoluna devam ediyor.
(Bianet)