Çocuk nüfusunun en yoğun olduğu kentlerden olan Riha’da, çocuklar ailelerine maddi katkı için sokaklarda çalışıyor. Çocuklar, her gün 10 lira kazanmak için çöplerden atık topluyor. Riha’da Suriyeli mülteci ailelerin çocukları ise ucuz işgücü olarak iliklerine kadar sömürülüyor.
İliklerine kadar sömürülüyorlar
Çocuk nüfusu bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Riha’da (Urfa) çocuklar çöplerden topladıkları atıklarla ekmek parası kazanmaya çalışıyor. Topladıkları atıklarla ailelerine maddi katkı sunmaya çalışan çocuklara son zamanlarda Suriye’de yaşanan savaştan kaçarak Riha’ya gelen mültecilerin çocukları da eklendi. Sosyolog Pınar Kaya, Türkiye’deki çocuk sayısı ve çalışan çocuk istatistiğinde Riha’nın ilk sıralarda yer aldığını belirterek, Riha’da sokakta çalışan çocuk sayısının arttığını kaydetti. Çocukların sabah 07.00’de çöplerden kağıt, plastik gibi atık maddeleri toplamaya başladığını ve gece 21.00’e kadar çöplerde çalıştığını ifade eden Kaya, çocukların bu işlerinin karşılığında maksimun 10 TL kazandığını söyledi.
8 kişiye bakmakla yükümlü
Çöplerde çalışan çocuklardan 12 yaşındaki İzzettin T., 8 kardeşine bakabilmek için çalışmak zorunda olduğunu söyledi. 8 yaşındaki kardeşi İsa ile birlikte çöp toplayan İzzettin T., “Babam yaşlı olduğu için çalışamıyor. Her gün çöp topluyoruz. Topladığımız çöpleri götürüp satıyoruz. Günlük ne kadar toplayabilirsek, o kadar kazanıyoruz. Az topladığımız günler 5 TL, bazen de 10 TL kazanıyoruz” dedi.
Mülteci çocukların durumu
Riha’da çöp toplayıcısı çocuklara bir de Suriyeli çocuklar eklenmiş. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Riha’ya gelen mülteci ailelerin çocukları “ucuz iş gücü” olarak birçok alanda çalıştırılırken, herhangi bir iş bulamayan çocuklar ise sokaklarda çöp toplayıcılığı yapıyor. Suriye’nin Halep ve Tellebyad kentlerinden Riha’nın Harran ilçesine gelen ve burada harabelerde yaşam mücadelesi veren 10 ailenin, 20 çocuğu her gün il merkezine gelerek çöp toplayıcılığı yaptıklarını söylediler. 16 yaşındaki Cesim, 10 yaşındaki Hatim M. ve 15 yaşındaki Vaad, çöplerden topyadıkları atıklarla ailelerine bakmaya çalışıyor. Hatim M., “Başka çaremiz yok. Ailelerimiz aç. Onlara ekmek götürmek zorundayız” dedi.
Bir an önce önlemler alınmalı
Eğitim Sen Riha Şube Başkanı Mehmet Keklik, sokaklarda çalışan çocukların madde bağımlılığına itildiğini dile getirdi. Çocuk istismarının geliştiğini söyleyen Keklik, “Çocuğun işçiliği tarım işçiliği ile başlıyor. Geri dönüşümden dolayı çöpte çalışan çocuk işçiliği de artıyor. Bu çocukların yeri evleri, okulları olması gerekirken sokaklara sürükleniyorlar. Buna göz yumuluyor. Bunun önüne bir an önce geçilmelidir” dedi.
RIHA /DİHA