Türkiye’de vahşi madenciliğin, yağma-talan madenciliğinin geldiği son nokta flamingo katliamı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 15 Eylül 2024 tarihinde yani bugün yayınlanan bir kararnameyle özellikle flamingo kuşlarının yaşam alanı olan, 27’si nesli tükenme tehlikesinde bulunan 187 kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Seyfe Gölü’nün koruma alanı daraltıldı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Kuş Cenneti Seyfe Gölü’nün çevresindeki köylerde siyanürlü altın madenciliği yapmak isteyen şirketlerin isteği üzerine yayınlandı.
15 Eylül 2024 Tarihli ve 32663 Sayılı Resmî Gazetede 8961 Karar Sayısı ile “Kırşehir İli, Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı sınırlarının, ekli harita ve koordinat listesinde gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.
Kararname neden yayınlandı
Nurol Holding’in TÜMAD Şirketi tarafından Boztepe’ye bağlı Karacaören köyünde sürdürülen altın arama çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Seyfe Gölü Nitelikli Koruma Alanı sınırları içerisinde olduğu ortaya çıktı. Ancak şirkete ait ÇED raporunda maden bölgesinin nitelikli Doğal Koruma Alanına “200 metre mesafede” olduğu belirtilmiş ve bu rapora Bakanlık tarafından onay verilmişti. Üstelik koruma alanı içerisinde olan bölgede yüzlerce sondaj çukuru bile açıldı. Ancak daha sonra Bakanlığa ait harita incelendiğinde ÇED raporunun onaylanmasının hatalı olduğu ortaya çıktı. Hatalı ÇED raporunu onaylayan Bakanlık ve ilgili kurumların yetkilileri hakkında işlem yapılması gerekirken, bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Seyfe Gölü’nün koruma alanı daraltıldı.
Bir yanda ‘Koç’ diğer yanda ‘Nurol’
Koç Holding’e ait DEMİR EXPORT Madencilik ile Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik ve FETÖ iltisaklı olduğu gerekçesiyle devlet tarafından el konulan KOZA Altın Şirketi, Seyfe Gölü çevresinde altın-gümüş madeni açmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Koç Holding’e bağlı Demir Export ile AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas İnşaat ortaklığındaki Defaş Madencilik Şirketi, Seyfe Gölü’ne yakın Çimeli köyünde vatandaşların bütün tepkisine rağmen altın madeni çalışmalarına devam ediyor.
Bölge önemli bir hayvancılık merkezi
DEFAŞ’ın bölgedeki ruhsat alanı 28 bin dönüm. Bu bölge Türkiye’deki hayvancılık sektörünün yüzde 30’una denk geliyor. Bölgede yaklaşık 35-40 bin arasında hayvan stoğu bulunuyor. Bölge Ankara’nın ve İstanbul’un kırmızı et ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor. Yani besicilik ve büyükbaş hayvancılık bölgedeki en önemli geçim kaynakları. Hayvanlar 9 ay meralarda, 3 ay ise ağıllarda bakılıyor.
Devletin bir kurumu olan DSİ Genel Müdürlüğü, bir yandan Seyfe Gölü’nün yeniden hayat bulması için gölün kurumasına neden olan içme ve sulama amaçlı kuyuların kapatılması kararı alırken, diğer yandan devletin diğer kurumları tarafından altın madenciliği gibi su düşmanı bir sisteme izin verilmesi büyük çelişki olarak görülüyor.
Bölgenin idam fermanı
Küresel İklim Felaketi’nin de etkisiyle bölgede su kaynaklarının zaten sıkıntıya girdiği belirtilirken, siyanürlü altın madenciliği gibi devasa oranlarda su kullanılan madenciliğe izin verilmesi, bölgenin çöle çevrilmesi anlamına geliyor. Uzmanlar, “Altın-Gümüş madenciliği gibi dünyanın en tehlikeli kimyasallarının kullanıldığı bir madenciliğe Seyfe Gölü’nün yakınında izin vermek, o bölgenin idam fermanıdır” görüşünde. Ayrıca Kuş Cenneti Seyfe Gölü’nün hemen yakınında siyanür havuzları ve zehir barajlarının kurulmasına izin vermek, göçmen kuşlara ve flamingolara kurulmuş bir tuzak olarak görülüyor.
Siyanürsüz altın!
DEFAŞ şirketi bölgede köylüler arasında, “Siyanürsüz altın üreteceğiz” diye reklam yapıyor ve bölgedeki vatandaşları ikna etmeye çalışıyor. Altın cevherini çıkaracaklarını, bölgede kuracaklarda tesislerde flotasyon tekniğiyle ön işlemden geçireceklerini ve daha sonra siyanürleme işlemi için başka bir yere nakledeceklerini söylüyorlar. Ancak bu siyanürleme işlemi nerede yapılacak bunu açıklamadılar. Aylardır bölgede ekonomik ve sosyolojik araştırmalar yapıyorlar.
Flotasyon ön işlemdir
Oysa flotasyon yöntemi, altın ve gümüş elde etmek için kullanılan bir ön yöntem. Siyanür liçi uygulanacak cevherdeki zararlı elementleri uzaklaştırmak, siyanür liçinde çözünmeyen tellüridleri kazanmak, gravite zenginleştirmesi ve amalgamasyon işlemlerinin artıklarındaki altın-gümüş kaçaklarını geri kazanmak, yüksek tenörlü altın ön konsantreleri üretmek için altın- gümüş-bakır cevherleri önce flotasyonla zenginleştirilir. Yani cevher flotasyonla zenginleştirilecek, bir başka deyişle ön işleme tabi tutulacak ve ardından da siyanürleme işlemi yapılacak.