Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararına karşı eyleme başlayan işçiler 6 gündür direnişte.
En az 1300 işçinin çalıştığı maden sahalarının satılmasıyla birlikte yalnızca maden değil, santral ve lojmanlar dahil kullanılmayan sosyal tesisler de elden çıkarılacak.
İhale için 17 şirket sırada beklerken, işçiler mevcut haklarını kaybetmemek için “özelleştirmeye hayır” diyor.
Bakanlık görüşmesinden sonuç çıkmadı: Eyleme devam kararı
Ciner’e bağlı şirket tarafından 20 yıl işletilen, ülkenin en değerli madenlerinden biri olarak nitelendirilen Çayırhan için ihaleye 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde çıkılacak.
İhaleye günler kala Ankara’nın ayazına rağmen sahada direnen işçiler adına dün Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar görüştü. Görüşmeden sonuç çıkmadı. Sendika, Bakanlar Kurulu’ndan ve Bakan Bayraktar’dan olumlu bir dönüş gelmediğini duyurdu.
Eyleme devam edeceklerini belirten işçiler “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganı attı.
Bakan Bayraktar’dan ‘işçilerin haklarını koruyoruz’ ididası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar konuyla ilgili bugün ilk kez konuştu. DHA‘nın verdiği bilgiye göre, bakan, işçilerin eylem başlatmasıyla ilgili sendika ile görüştüklerini söyledi.
Bakan Bayraktar, “Endişelendikleri noktalar var. Endişe edilen şeyleri düşünerek özelleştirmenin yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Çalışanların birçoğu kamu işçisi değil. Yani şu anda da kamusal bir çatı altında değiller. Endişe ettikleri hususları gidermemiz lazım” dedi.
İşçilerin buradaki haklarına halel gelmesin diye çalıştıklarını öne süren Bayraktar “Burası 20 sene özel sektör tarafından işletildi. Biz istiyoruz ki yerli kömürden üretimi artıralım. Çayırhan çalışmalı, hatta daha çok çalışmalı. Özel sektör eliyle çalıştığı zaman; şu anda 1249 kişi çalışıyor, bu sayının artması lazım. Son 4 yıl devlet eliyle çalıştı” ifadelerini kullandı. Karardan dönmeyeceklerini söyledi.