Yaşadıkları sorunlara karşı bir araya gelerek taleplerini açıklayan çay üreticileri, “Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır” dedi.
Çay hasadının başlamasına kısa bir süre kalırken çay üreticileri, bu seneki taleplerini belirlemek için Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda-İş) Rize Şubesinde bir araya geldi.
Toplantıya Artvin’nin Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Rize’nin Fındıklı, Pazar, Hemşin ve İkizdere ilçelerinin yani sıra Trabzon ve Giresun’dan çay üreticileri katıldı. Geçen yıl Çaykur’un koyduğu kota ve kontenjan yüzünden mahsüllerini özel sektöre satmak zorunda bırakılan çay üreticileri, devletin alım fiyatının çok altında fiyatlara satışa zorlanmıştı. Çay üreticileri bu sorunların tekrar yaşanmaması için mücadele yöntemlerini konuştu.
Toplantı sonrası açıklama yapan üreticiler gübre fiyatlarındaki yükselişe dikkate çekerek bu sene maliyetlerin daha da yükseldiğini belirtti. Çay üreticilerinin önünde iki tercih olduğu belirtilen açıklamada, “Ya toprağımıza, geleceğimize sahip çıkacağız ya da tüccarların insafında bir gelecek süreceğiz. Tercihimiz de kaderimiz de ortaktır. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz” ifadeleri yer aldı.
Talepler
Çay üreticileri bu sene ki taleplerini ise şu şekilde açıkladı:
” *Yaş çay taban fiyatı uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9 TL, organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.
* Çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üretici enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.
* Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.
* Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan yaş çay yasa tasarısı geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.
* Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.
* Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.
* Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifakaları çıkarılmalıdır.”
(MA)