Emekçilerin, saçlarını rüzgârlarda savuranların, acıyı bal eyleyenlerin, barış ve özgürlük tutkusunu içinde yeşertenlerin gür sesli, geniş soluklu şairi Hasan Hüseyin Kormazgil, aramızdan ayrılalı 37 yıl oldu.
Hor baktık mı karıncaya
Kırdık mı kanadını serçenin
Vurduk mu karacanın yavrulusunu
Ya nasıl kıyarız insana
57 yıllık yaşantısına birçok şiir ve öykü sığdırmış olan şair, 1927’de Sivas’ın Gürün ilçesinde dünyaya geldi. Sadece edebiyata değil Türkiye müziğinin onlarca güzel bestelerine de sözleriyle ilham kaynağı oldu.
Video-Orhan Koç
Yazarın yaşamından kesitler:
1927’de Sivas’ın Gürün ilçesinde doğmuştur. Hasan Hüseyin, Adana Erkek Lisesi’ni 1948’de, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nü 1950’de bitirdi.
Öğretmenliğe Göksun’da başladı. Siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlikten atıldı, tutuklandı, hüküm giydi. 1955-1960 yılları arasında Gürün ve Sivas’ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yaptı.
1960’da İstanbul’a, sonra Ankara’ya yerleşti. Akis dergisinde çalıştı. Bir süre de Forum dergisinin sanat sayfalarını yönetti (1968-1970).
Kızılırmak adlı kitabı nedeniyle hakkında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla dava açıldı, 3 yıla mahkûm edildi ve aklandı.
Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Hasan Hüseyin’in ilk şiiri 1959’da Dost dergisinde çıktı. Bu yıllarda mizahi hikâyeleri de yayınlandı. Kavel (1963) adlı kitabı ile 1964 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, Kızılkuğu (1971) ile TRT’nin 1970 Sanat Başarı Ödülü’nü, Filizkıran Fırtınası (1981) ile 1981 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü’nü ve Nevzat Üstün Şiir Ödülü’nü aldı.
Şair 1983’te beyin kanaması geçirdikten sonra bir yıl bitkisel hayatta yaşadı. 26 Şubat 1984’te evinde yaşama gözlerini yumdu. Maltepe Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşi Azime Korkmazgil’den “Bir Oğlum Olacak Adı Temmuz” şiirinde adı geçen Temmuz Korkmazgil (1965) isimli bir oğlu vardır.
3 Haziran 1963’te Nazım’ın ölüm haberi yürekleri kora çevirince dudaklarından “Haziranda ölmek zor” mısrası dökülür:
“sokaktayım
gece leylâk
ve tomurcuk kokuyor
yaralı bir şahin olmuş yüreğim
uy anam anam
haziranda ölmek zor!”
Bestelenen şiirleri:
Acıyı bal eyledik (Selda Bağcan)
Bir oğlum olacak adı temmuz (Onur Akın)
Halkça (Kutup Yıldızı)
Haziranda ölmek zor (Grup Yorum)
İçerde (Suavi)
Kadınlar (Ahmet Kaya)
Öyle bir yerdeyim ki (Ahmet Kaya)
Koçero (Selda Bağcan – Ahmet Kaya)
Kandan kına yakılır mı? (Kızılırmak)