Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, üniversitelerin özerk ve demokratik bir eğitim alanı olana kadar direnişe devam edeceklerini vurguladı. Boğaziçi öğrencileri, “Melih’i nasıl gönderdiysek, Naci’yi de öyle göndereceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’ne atadığı Melih Bulu, öğrencilerin ve akademisyenlerin mücadelesi sonucu 14 Temmuz günü yine Erdoğan’ın kararıyla görevinden aldı. Bulu’nun yerine ise üniversite bileşenlerinin tercih ettiği bir ismin atanması beklenirken, Bulu’nun vekili ve yardımcısı olan Naci İnci rektör olarak atandı.
Öğretim üyelerinin yüzde 95 karşı oy kullandığı İnci’nin üniversiteye rektör olarak atanması üzerine öğrenciler ve akademisyenlerin aylardır verdikleri direniş yeniden büyüdü. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Kevser Turan, polisin tüm baskılarına rağmen kayyum Melih Bulu’yu direniş ve dayanışmalarıyla gönderdiklerini dile getirdi.
‘Naci’yi de göndereceğiz’
Turan, “Bu süreçte herkes ne yapması gerektiğini biliyor artık. Direnmeye devam edeceğiz. Melih’i nasıl gönderdiysek, Naci’yi de öyle göndereceğiz” diyerek, üniversiteleri özgürleştirmek konusunda kararlı olduklarını vurguladı.
Öğrencilerin nesne yerine konulduğu, üretimde bulundukları tüm alanların ellerinden alındığı ve sermayeye birey yetiştirmek üzerine kurulu üniversiteler hedeflendiğini söyleyen Turan, “Kayyım politikalarıyla birlikte haklarımızın gasp edilmesi ve öğrenci hareketlerine saldırılarda bulunulması şaşırdığımız bir şey değil. Ama bunun karşısında bu süreçte, nasıl üniversiteler istiyoruz? Neler yapmak istiyoruz sorularına cevap bulduk. Bundan sonra yoğunlaşacağımız konu bu olacak” dedi.
Kayyumlar gidene kadar
Öğrencilerden Havin Özcan da AKP-MHP iktidarının kayyum siyasetinin ilk olmadığına dikkati çekerek, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyelerine atanan kayyımları işaret etti. Kayyum sistemini, “faşizmin kendini kurumsallaştırması” olarak tanımlayan Özcan, “İlk olarak Melih Bulu geldi. Daha sonra direnişimizle beraber gönderdik. Yapılan oylamalar sonucunda Naci İnci 1’inci olmadığı halde yine kayyım atandı. Bu süreç ne kadar tekrarlanırsa tekrarlansın, bizler alanda olmaya ve tüm kayyımlar gidene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Özerk üniversite
Kayyum kavramını besleyen zihniyetin AKP-MHP iktidarının olduğunu kaydeden Özcan, “Faşist iktidara ve erkek egemen zihniyetine karşı açtığımız savaşın belli bir kısmı budur. Savunduğumuz özerk demokratik üniversiteler, halkın kendi iradesiyle seçtiği başkanlar ve her alanda yaşanan hukuksuzluklara karşı bizler mücadele ediyoruz ve son kayyım gidinceye dek mücadelemiz sürecek” diye konuştu.
Direniş her yere yayıldı
İstanbul Üniversitesi öğrencisi Özlem Özdemir ise Boğaziçi direnişinin sadece burası ile sınırlı olmadığını ifade etti. Bu direnişin her yere yayıldığını belirten Özdemir, AKP iktidarının üniversitelere kayyum atamasının temel nedeninin gençliğin kendi siyasetini üretmesine engel olmak istemesi olduğunu kaydetti Özdemir, AKP iktidarının üniversiteleri baskı aygıtı olarak kullanmayı amaçladığının da ekledi.
Sorunun sadece Boğaziçili öğrencilerin sorunu olmadığını vurgulayan Özdemir, şunları söyledi: “Sorun tüm üniversiteli öğrencilerin sorunudur. Kendi üniversitemizde kulüplerde kayyımdan kaynaklı birçok sıkıntılar yaşıyoruz. Rahat gezebileceğimiz bir ortam bırakmadılar. Akademik olarak iktidarın temel aygıtını zaten okulda da görüyoruz. Öğrencilerin asla geri adım atacağını veya vazgeçeceklerini düşünmesinler. Çünkü üniversiteler özerk, demokratik bir eğitim alanı olana kadar da direniş devam edecek.”
Özdemir, son olarak “Bu kayyımlar sadece Boğaziçi Üniversitesi ile sınırlı kalmayacak. Tüm üniversitelerde bir baskı aygıtı oluşturuyor” diyerek, tüm öğrencileri kayyım rektörlere karşı direnişi büyütmeye davet etti.
(MA)