Afrin’de sivillerin durumuna ilişkin raporlar yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler (BM) sivillere yönelik şiddet, tutuklamalar ve yağmalama olaylarının endişe verici olduğunu açıkladı. WHO raporuna göre 167 bin kişi yerinden edildi. BM Türkiye’yi uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmeye çağırdı. (Çeviri: SiyasiHaber)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ona bağlı ÖSO gruplarının askeri operasyonları nedeniyle, Suriye’nin Afrin bölgesindeki yaklaşık 167 bin kişinin yerinden edildiğini ve acil yardım çağrısında bulunduğunu açıkladı.
İnsanların çoğu, yaklaşık 30 km güneydoğudan Tel Rifat’a sığınırken, diğerleri Halep civarında Nubul, Zahra ve çevre köylere doğru ilerledi.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne göre ise mültecilerin yoğun akışı, zaten diğer ülke içi mültecilerin yerleştiği bölgelerde sıkıntı yaratıyor. Tel Rifat’taki 16 okulun tamamı mülteciler için barınağa çevrilmiş durumda.
Afrin’deki askeri operasyonlar, Afrin ve çevresindeki on binlerce insanın göç etmesine neden oldu. Şu anda 98 bin kişinin göç ettiği tahmin ediliyor: Tel Rifat bölgesine 75 bin, Nabul kasabasına 15 bin 500 ve Zahra kasabasına 8 bin 500 kişi göç etti. Buna ek olarak, birkaç bin kişinin Menbic’e ulaştığı bildirildi. Bu tahminlere göre Afrin şehrinde kalan 50 bin ila 70 bin kişi var.
BM ekipleri 17 Mart’ta Tel Rifat bölgesine yapılan bir saha ziyaretine dayanarak, mültecilerin çoğunluğunun kadın, çocuk ve yaşlı insanlar olduğunu belirtti. Sağlık yardımı alanındaki ciddi boşluklar da raporda yer alırken, mültecilerin ciddi hastalıklara yakalanma riskine dikkat çekildi. Örneğin, Tel Rifat’ta sağlık hizmetleri sadece bir sağlık noktasında veriliyor.
18 Mart’ta Afrin’in TSK ve ÖSO denetimine geçmesinden sonra sivillere yönelik şiddet ve keyfi tutuklama tehditlerinin yanı sıra yağmalama olaylarının yaşanmasının endişe verici olduğu da raporda belirtilen diğer önemli bir nokta. Birleşmiş Milletler raporunun son bölümünde ise olayların büyük kaygı uyandırdığı yorumu ve Türkiye’nin Uluslararası İnsani Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmesi talebi yer alıyor. 19 Mart’ta, bazı ÖSO fraksiyonları, savaşçıların resmi bir izin almadan Afrin şehrine girmelerini engelleyen emirler yayınladı.
Dünya Sağlık Örgütü Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff ise “Dünya Sağlık Örgütü, savaşan tüm tarafları, hasta ve yaralı sivillerin uygun tedavi sağlayabilecek tesislere yönlendirilmesini sağlamaya çağırıyor. Çocuklar, kadınlar Afrin’deki saldırılardan korunmak ve acil sağlık yardımına erişebilmek için zorlu koşullarda göç etmek zorunda kalıyor” dedi.
Çeviri: SiyasiHaber
Kaynak: The Region