ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, Türkiye’nin BRICS’e katılmak üzere aylar önce resmi olarak başvuruda bulunduğu iddiasını dile getirdiği haberinde, Türkiye’nin ‘Batı’nın ötesinde ittifaklar kurmak için’ böyle bir yol izlemek istediğini yazdı. Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzasıyla bugün yayınlanan haberde, adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerinden alan BRICS’in, topluluğun genişlemesini ekim ayında Rusya’da yapılacak zirvede ele alacağı belirtildi.
Türkiye’nin ‘BRICS’e katılmak için resmi talepte bulunduğunu’ ifade eden Bloomberg’e konuşan, konuya aşina isimler, Türkiye’nin ‘küresel nüfuzunu artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak’ istediğini anlattı. Konu hakkında yorum yapma yetkisi olmadığı için kimliğinin paylaşılmaması şartıyla değerlendirmelerde bulunan kişiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin görüşünün ‘jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ülkelerden uzaklaştığı’ yönünde olduğunu söyledi.
‘Çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağ kurma hedefi…’
Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Türkiye’nin yeni diplomatik hamlesinin kilit bir NATO ülkesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken bir yandan da ‘çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağlar kurma hedeflerini yansıttığını’ ifade etti. Kaynaklar, Türkiye’nin aylar önce BRICS’e katılmak için başvuru yaptığını, söz konusu başvurunun onlarca yıldır Avrupa Birliği’ne (AB) katılma konusunda ilerleme yaşanmamasının getirdiği hayal kırıklığı ve hüsran devam ederken yapıldığını belirtti. Analizde, bunun aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Türkiye’nin Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesinin bazı NATO ülkeleriyle yarattığı anlaşmazlıkların da bir sonucu olduğu yorumuna yer verildi. Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ise Bloomberg’in yorum talebini reddetti.
BRICS, bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır olmak üzere dört yeni ülkeyi bünyesine katmıştı. Suudi Arabistan da BRICS’e katılmak üzere bir davet almış olsa da ülke henüz topluluğa katılmış değil. Kaynaklar, BRICS’in genişlemesinin 22-24 Ekim’de Rusya’nın Kazan kentinde yapılacak zirvesinde ele alınabileceğini anlattı. Buna göre, Malezya, Tayland ve Azerbaycan da topluluğa katılma isteğinde.
‘Fidan “Elbette BRICS üyesi olmak istiyoruz” dedi’
Sputnik’in haberine göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu sene Çin’de yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin BRICS’e katılmak istediğini ve bu organizasyonun AB’ye karşı iyi bir alternatif olabileceğini söylemişti. Fidan, AB ile Gümrük Birliği’ne sahip Türkiye’nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini kaydederek, Rusya’da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına da katılacağını belirtmişti. Çin kaynakları da Bakan Fidan’ın “Elbette BRICS üyesi olmak istiyoruz. Bu yıl işlerin nasıl gideceğini göreceğiz” ifadelerini kullandığını belirtmişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bunun üzerine 6 Haziran’da bir açıklama yaparak, Türkiye’nin BRICS grubuna katılmak istediğini belirten Fidan’ın sözlerini değerlendirmişti. Rossiya 24 televizyonuna demeç veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Birliğin kapılarının açık olduğunu biliyorsunuz. Belirli kriterler var, bunlar ülkelerin bir elitler kulübüne değil, karşılıklı saygıya dayalı birliğe üye olma arzusuyla uyumlu olmalıdır” demişti. BRICS’in halihazırda genişleme deneyimine sahip olduğunu anımsatan Zaharova, yeni üyelerin kendilerini çok konforlu hissedeceği mesajını vermişti.