24 Şubat’ta görülmeye başlanacak olan Assange davası öncesi, Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen binlerce gösterici Londra’da bir araya geldi. Göstericiler Assange’ın serbest bırakılmasını ve ABD’ye iade sürecinin durdurulmasını istedi.
Assange davası 24 Şubat'ta görülmeye başlanacak. Dava öncesi Avrupa'nın farklı bölgelerinden binlerce gösterici Assange'nın ABD'ye iade talebine karşı bir araya geldi. Cumartesi günü Londra'da bir araya gelen göstericiler, Assange'ın serbest bırakılmasını ve ABD'ye iade sürecinin durdurulmasını istedi.
Assange’ın babası John Shipton’un çağrısıyla “Gazetecilik suç değildir” ve “Özgür basın susturulamaz” gibi pankartlarla Parlamento meydanını dolduran kalabalığa seslenen Shipton “Size, oğlumun tutkusunu, ideallerine bağlılığını ve 9 yılın ardında taşıdığı güçlü karakterini getirdim” dedi.
WikiLeaks ABD’nin, içinde Irak ve Afganistan savaşı hakkında da sansaysonel bilgiler barındıran diplomatik yazışmalarını ve daha nicelerini sızdıralı on yıldan fazla oluyor. İlk yayınlandığı günden itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan, bilginin özgürleşmesi ve devletlerin şeffaflığı konusunda yepyeni bir çağ başlatan WikiLeaks hareketinin kurucularından biri olan Assange ise büyük devletlerin intikam arzusuna ve çabasına mazhar olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili göstericilere bir konuşma yapan Wikileaks’in günümüzde editörlüğünü sürdüren Kristinn Hrafnsson göstericilerin “karanlık güce” karşı ayağa kalktıklarını belirtti ve “Bu sağ ve sol arasında bir mesele değil. Bu, “karanlık gücün” adalet, şeffaflık ve gerçekleri arayan insanlara karşı yaptığı bir saldırı.” dedi.
Gösteriye katılan eski Yunan Maliye Bakanı Varoufakis ve Pink Floyd grubunun efsane solisti Roger Waters ve ünlü modacı Vivienne Westwood da konuşmalar yaptılar.
Ne olmuştu?
2010 yılında İsveç mahkemesi tecavüz suçlamasıyla Assange’a karşı yakalama kararı çıkartmıştı. Assange iade talebiyle İngiltere’de gözaltına alınmış sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Assange, Ekvador’un İngiltere büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador büyükelçiliği, Assange’ın iadesinin ciddi insan hakları ihlallerine yol açabileceğinden endişelendiklerini belirterek sığınma talebini kabul etmiş, ve 9 yıl boyunca Assange’a ev sahipliği yapmıştı. 2017 yılında İsveç mahkemesi bir açıklama yaparak Assange’ın tecavüz davasının kapandığını açıklamıştı. Ekvador elçiliği 2019 yılında Assange’ın sığınma koşullarını birçok kez ihlal ettiğini belirterek en kısa zamanda Assange’ın sığınma sürecinin biteceğini deklare etti. Bunun üzerine İsveç cinsel saldırı dosyasını tekrar açtığını belirtti, ayrıca ABD de 17 yeni suçlamayla Assange’a karşı dava açtı. Nisan 2019’da elçiliğe giren İngiliz polisi Assange’ı “mahkeme kurallarını ihlal etme” suçundan gözaltına aldı ve ardından 50 haftalık bir hapis cezası verdi. Günümüzde ise ABD’nin talebiyle Assange’ın ABD’ye nakli söz konusu.
(BBC, The Guardian, AA)