Beytüşşebap Devlet Hastanesi bakımsızlıktan dökülüyor. Beytüşşebap’ta hastane projesini iptal eden Kaymakamlık, hastane yerine olimpik yüzme havuzu ve öğretmenevi inşaatı yaptı.
Merkez ve 26 köyü ile birlikte toplam nüfusu 16 bin 317 olan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yurttaşlar sağlık hakkına erişemiyor. Uzman doktor ve tıbbi araç gereç eksikliği nedeniyle hastalarını kilometrelerce uzağa göndermek zorunda kalan Beytüşşebap Devlet Hastanesinin ihtiyaçları karşılanmıyor. Yıkık dökük bina yerine inşa edilmek istenen hastane projesi de iptal edildi. Kaymakamlık tarafından bu proje yerine olimpik yüzme havuzu, öğretmenevi ve gençlik merkezi yapıldı.
Ameliyathane depo olarak kullanılıyor
Hastane kaynaklarından alınan bilgilere göre, hastanede dahiliye hastalıkları ve doğum doktorunun yanı sıra bir dalda uzman doktor bulunmuyor. Hastanede şimdilik sadece aile hekimiyle çocuk uzmanı doktorlar görev yapıyor.
Bu yüzden hastaların büyük çoğunluğu Şırnak Devlet Hastanesi ve diğer ilçe hastanelerine sevk edilirken hastanenin 2013 yılında kapatılan ameliyathane bölümü ise şu anda depo olarak kullanılıyor.
Uzman hekimler, ameliyathane olmadığından ilçeyi tercih etmezken, hastanenin Personel Dağılım Cetvelinde (PDC) genel cerrahi, anestezi uzmanı, kadın doğum uzmanı görünüyor, ancak bu doktorlar hastanede yok.
Hastanede ihtiyacından fazla 7 pratisyen görev yapıyor.
Hizmet süresi 350 gün
Talep edilmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından hastanenin ameliyathane eksikliği giderilmediği için ilçeye atanan cerrahlar da farklı hastanelere gitti.
Şırnak, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde doktorların mecburi hizmet süresi 500 gün iken, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ise 350 gün.
Hastalar farklı hastanelere sevk ediliyor
Doğum oranın yüksek olduğu ilçede uzman doktor yok. Ameliyathane ve tıbbi cihazlar olmadığı için de zaman zaman gelen doğum uzmanları da sadece ultrason, genel takip gibi işlemleri yapıyor.
İlçede doğum yapacak kadınlar bir hafta öncesinden bilgilendirilerek farklı hastanelere sevk ediliyor.
Bina dökülüyor
Tıbbi cihazların eksik olduğu hastane binası da bakımsızlıktan dökülüyor. Bakım ve onarımın yapılması gereken hastane binasındaki gider boruları da patladı.
Hastaneye Kaymakam engelli
Hastane yönetimi yeni bir hastane talebinde bulundu ve “Yapılacak” denildi ancak öncelik Kaymakamlık binasının yapımına verildi.
Hükümet Konağı’nın inşasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir hastanenin yapılması için ilçeye uzman bir heyet gönderildi. Mühendisiler tarafından ilçede bulunan bir Yatılı Bölge Okulu (YİBO ) geçici hastane için uygun görüldü ve hastane binasının yapımı onaylandı.
Ancak hastane binasının yapılacağı yere bu sefer de ilçe Kaymakamlığı tarafından olimpik yüzme havuzu, öğretmenevi ve gençlik merkezi inşası kararı alındı.
Buna itiraz eden hastane yönetiminin girişimleri ise sonuçsuz kaldı.
İlçenin hastane projesi ikinci defa kaymakamlık engeline takıldı.
(Zeynep DURGUT/MA)