SEÇTİKLERİMİZ – Ertuğrul KÜRKÇÜ Yeni Yaşam için yazdı: Senatodaki en yakın mesai arkadaşlarından Ro Khanna’nın bir kaç gün önce “The National Interest” dergisinde yayımlanan demeci Bernie’nin başkanlığının muhtemel dış politik sonuçları bakımından Türkiye ve Kürdistan’ı da çok yakından ilgilendiren ipuçları sunuyor.
3 Kasım 2020’deki ABD başkanlık seçimlerinin muhtemel sonuçları bölgemiz ve yaşadığımız toprakların geleceği için bir anlam ifade ediyor mu? Trump’ın kazanması halinde ABD’nin ırkçı ve faşist bir rejimin egemenliği altına girerek dünya savaşının kapısını aralaması olasılığı var mı? ABD’de Trump faşizmi ve ırkçılığına karşı yükselen mücadeleden bize de bir hisse düşer mi?
Bu retorik sorulara hiç değilse teoride kimse olumsuz yanıt vermeyecektir. Ancak Türkiye’ye yönelik sonuçları bakımından ABD başkanlık seçimleri henüz içeride enine boyuna tartışılmıyor. Öte yandan Trump karşısında demokratik muhalefetin öncülüğünü ele geçirmek üzere olan senatör Bernard Sanders’ın “demokratik sosyalizm” söylemi, programı, mücadele tarzı ve taktiklerinin de henüz Türkiye’nin sol tartışma gündemine girdiği söylenemez.
Bunda ABD ana akım medyasının belirleyici bir payı olduğu muhakkak. Sanders’ın Demokrat Parti ön seçimlerinde peş peşe kazandığı zaferler senatörün “sosyalizm”ine kategorik olarak düşman ABD ana akım medyasınca görünmezleştiriliyor. Bu “çatlak solcu”nun “Trump’ı yenmesinin imkansızlığı” safsatası malum TV kanalları, haber ajansları ve internet haber sayfalarınca her gün temcit pilavı gibi tekrarlanıyor. Lağım medyası, ABD medyasına bakarak hizalanınca iç “kamu oyu” da bu doğrultuda şekilleniyor.
Oysa, sözüne güvenilir bütün yorumcuların üzerinde birleştiği gibi, ABD’de “müesses nizam”dan daha önce eşi görülmemiş bir toplumsal ve politik kopuş var. ABD toplumu büyük bir değişim isteği içinde; ezilen sınıflar, kimlikler, cinsler, kuşaklar ve ırkların beklentileri kurulu siyasal düzeni aşıyor. Sanders’in 30 yıldır bıkmadan savunduğu ekonomik ve demokratik haklar eksenli programı bu kriz anında toplumsal protestonun elinde bayraklaşıyor ve kitleler artık sadece kısa adıyla -Bernie- andıkları Vermont senatörünü her kamu oyu yoklamasında başkanlığa daha çok yakıştırıyor. Bernie’nin Demokratların başkan adaylığını ve yıl sonunda başkanlığı kazanması en az Trump’ın ikinci kez seçilmesi kadar mümkün.
Senatodaki en yakın mesai arkadaşlarından Ro Khanna’nın bir kaç gün önce “The National Interest” dergisinde yayımlanan demeci Bernie’nin başkanlığının muhtemel dış politik sonuçları bakımından Türkiye ve Kürdistan’ı da çok yakından ilgilendiren ipuçları sunuyor. Derginin “Türkiye’nin Kürtler ve sol muhalefetle kırk yıldır süre giden iç çatışmasında ABD askeri yardımının rolü yeterince tartışılmıyor. İlerici bir dış siyasetin Türkiye ve ABD yardımı alan diğer ülkelerdeki insan hakları ihlallerine yönelik bir yaptırım içermesi gerekmez mi” sorusunu Khanna, “İnsan hakları, ilerici dış politikanın en başında yer almalı.” diye yanıtlıyor…
… Ertuğruk KÜRKÇÜ’nün Yeni Yaşam’daki yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN