TGS ile BBC arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. BBC İstanbul bürosunun önünde yapılan basın açıklamasının ardından grev kararı asıldı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile British Broadcasting Corporation (BBC) işvereni arasında Temmuz ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. BBC İstanbul bürosunun önünde yapılan basın açıklamasının ardından grev kararı asıldı. Açıklamada, “TGS olarak bugün BBC işverenine son çağrımızı yapıyoruz. Aksi halde grevin kaçınılmaz olacağının bilinmesini isteriz” ifadeleri kullanıldı.
Grev kararının asılmasının ardından BBC İstanbul bürosu önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına 43 gündür grevde olan Belediye-İş üyesi Bakırköy işçileri ve Türk-İş’e bağlı bir çok sendika da katıldı. Basın açıklaması Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gükhan Durmuş tarafından okundu.
TGS: Taleplerimize Kulak Verin
“Sürecin bu noktaya gelmemesi için TGS olarak her çabayı sarf ettik” diyen Gükhan Durmuş süreci şöyle anlatıyor: “İşverenin pazarlığa kapalı tutumu grev kararını kaçınılmaz hale getirdi. BBC İstanbul ofisinde çalışan üyelerimiz Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar karşısında ücretlerinin alım güçlerini koruyacak şekilde düzenlenmesini istiyor. İşveren, 2020 yılında çalışanların maaşlarına resmi enflasyon oranının çok altında bir zam yapmıştı. Şimdi brüt yüzde 14 zam teklif ediyorlar. Enflasyonun resmi kaynaklara göre yüzde 21.31, bağımsız ekonomistlere göre ise yüzde 58.65 olduğu bir ortamda bunu kabul etmemiz beklenemez.”
Durmuş, BBC İstanbul bürosunda çalışan gazetecilerin taleplerini ise şöyle ifade etti:
“BBC’nin Birleşik Krallık ve dünyanın diğer ülkelerindeki çalışanlarına sunduğu bazı temel haklardan İstanbul’daki üyelerimizin faydalanma taleplerini ise tartışmaya dahi açmadan reddediyorlar.
BBC İstanbul ofisinde çalışan üyelerimiz dünyanın en önemli kamu yayıncısı olan, güçlü ilkelere sahip bu saygın yayın kuruluşunda gazetecilik yapmaktan gurur duyuyor. Fakat alım güçlerini korumak, son yıllarda ücretlerinde yaşanan değer kaybını telafi etmek ve her BBC çalışanı ile benzer haklara sahip olmak istiyorlar.
Talepleri makul ve karşılanabilir taleplerdir. BBC’nin bu talepleri kendi bütçesine ek yük yaratmadan karşılaması mümkündür. Geçtiğimiz Ocak ayından bugüne Sterlin, Türk lirası karşısında yüzde 80’lik bir kazanç sağlamıştır. Başka bir deyişle, üyelerimizin Türk lirası maaşları karşısında işverenin yüzde 80’lik bir kazancı söz konusudur. Grev sürecini başlatan, BBC işverenin bu şartlara rağmen sergilediği uzlaşmaz tutumdur. “
Açıklamada son olarak, BBC işverenine son kez çağrı yapıldı. Taleplerin yerine getirilmediği taktirde grevin kaçılmaz olduğu belirtildi.