Instagram ve Roblox erişimi geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konuları arasındaydı. İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) 2006’dan mart 2024’e kadar toplam 1 milyondan fazla erişim engeli geldi. Bakanlardan da açıklamalar gelmeye devam etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Ne yaparlarsa veya nasıl davranırlarsa kapatırız’ şeklinde bir yaklaşım içerisinde değiliz” derken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin sosyal medyanın çocukları tehdit ettiğini savundu.
1 Milyon 43 bin 312 engel
İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre; 2006’dan mart 2024’e kadar toplam 1 milyon 43 bin 312 web sitesi ve alan adı erişime engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) söz konusu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi.
2 Ağustos’ta Instagram’a erişimi engelleyen BTK, önce oyun platformu Roblox’u, daha sonra da yazılım projeleri için online dokümantasyon oluşturma ve barındırma hizmeti sunan Read the Docs’u engellemişti. Kurum, 16 Temmuz’daysa hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad’i erişime kapatmıştı.
Türkiye’de 2024 1’inci çeyrek sonu itibarıyla erişime engellenen en az 1 milyon web sitesi ve alan adının 833 farklı kurum ve hakimlik tarafından 892 bin 951 farklı kararla erişime kapatıldığı bildirildi.
BTK, TİB ve TFF başı çekiyor
Verilere göre yıllar içinde en çok erişim yasağı veren yargı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kurumların yerini zamanla BTK, TİB ve TFF aldı. 2006-2024 arası dönemde en çok erişim engeli kararı alan kurumlar sırasıyla şunlar: BTK – 769 bin 608, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) – 129 bin 164, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) – 73 bin 113, Yargı – 45 bin 935, Sağlık Bakanlığı – 10 bin 875, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) – 8 bin 384.
Erişim engeline ‘yasakçı zihniyet yok’ savunması
Milli Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlarından sosyal medya platformu Instagram ile oyun platformu Roblox’un sansürlenmesiyle ilgili açıklamalar geldi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Yasakçı zihniyet değiliz” derken ülke olarak gösterdikleri ‘demokratik’ yaklaşımı sosyal medya platformlarının göstermediğini söyledi. “Dolayısıyla biz bu anlamda kesinlikle sosyal medya platformlarının faaliyetlerinin sürdürülmesinden yanayız. Asla bir yasakçı zihniyet içerisinde değiliz” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bu platformların çocukların güvenliğini ve sağlıklı gelişimini etkilediğini söyledi. Çocukların dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler aldıklarını kaydeden Tekin “Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir” dedi.