Girişim; İşçi sınıfını etnik, dini, kimlik, cinsiyet, mezhep ayrımlarına göre bölen ve mücadeleyi soğurtan yaklaşımlara karşı işçi sınıfını bir bütün olarak kavrayan, göçmenlerin yaşadıkları katmanlı sorunlara pratik çözümler üretecek, fiili, meşru, bağımsız bir odak sendikacılık pratiği gerçekleştirme iddiasında.
Ülkelerinden çeşitli sebepler yüzünden ayrılmak durumunda kalıp Türkiye’ye gelen göçmenlere yönelik ırkçı söylemler hayatın her alanında artmaya başladı. Siyasi parti önderlerinin göçmenleri hedef gösterdiği, kutuplaştıran siyaset dilinin toplumsal kesimlerde karşılık bulup yıkıcı sonuçlara da yol açtığı bu dönem, göçmenlerin yaşamlarını tehdit etmeye başladı.
Göçmen işçilerin sorunlarına çözüm bulabilmek, uğradıkları ayrımcılıklara dikkat çekmek amacıyla 21 Aralık 2021’de kurulan Göçmen Sendikası Girişimi, “Göçmenlerin maruz bırakıldığı sayısız güvencesizliğe karşı göçmenlerle birlikte örgütlü mücadele etmek ve sınıf dayanışmasını yükseltmek için, fiili, meşru, bağımsız bir odak sendikacılığı” sloganıyla bir araya geldi.
“Bizler; milyonlarca göçmen emekçinin çalışma koşulları başta olmak üzere her alanda eşit haklara sahip olmaları ve insanca yaşayabilmeleri için mücadele yürütüyoruz” diyen Girişim, “İlkelerimizi benimseyen herkesi Göçmen Sendikası Girişimi’ne üye olarak birlikte mücadeleye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
İlkelerini,
1- Ülkelerinden savaş, yıkım, ölüm tehdidi, açlık, kuraklık gibi nedenler yüzünden ayrılmak zorunda kalarak Türkiye’ye gelen her milletten göçmenlerin öncelikle can güvenliklerinin sağlanması devletlerin sorumluluğundadır. Türkiye devleti anayasa ve yasalarda taahhüt edilen yaşama ve çalışma haklarını ülke sınırlarında bulunan herkese sağlamalıdır.
2- Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın iptal edilmesi, Türkiye’nin 1954 Cenevre Anlaşması’ndaki coğrafi çekincesini kaldırarak doğusu ile batısından gelen arasında farkın olmaması, haklar bakımından hiyerarşiye neden olan farklı statülerin yerine tek bir mülteci statüsünün tanınması, isteyen herkese T.C. vatandaşlık hakkının verilmesi, istisnasız herkes için geri gönderme yasağının uygulanması savunulur.
3- Patronlar vasıtasıyla Bakanlık’tan çalışma izninin alınması şartı yerine herhangi bir başvuru yapmaksızın iş piyasasına dahil olan herkesin kayıtlı, sigortalı, güvenceli ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun şartlarda çalışması ve bu şartların devlet tarafından sağlanması savunulur
Şeklinde sıralayan Göçmen Sendikası Girişimi;
Tekstil atölyelerinde, inşaatlarda, depolarda, tarımda, kafe restoranlarda, evlerde çoğunlukla kayıtsız, güvencesiz ve kötü şartlarda çalışan milyonlarca göçmen emekçinin çalışma koşulları başta olmak üzere her alanda eşit haklara sahip olmaları ve insanca yaşayabilmeleri için mücadele yürüttüklerini belirtti.
İşçi sınıfını etnik, dini, kimlik, cinsiyet, mezhep ayrımlarına göre bölen ve mücadeleyi soğurtan yaklaşımlara karşı işçi sınıfını bir bütün olarak kavrayan, göçmenlerin yaşadıkları katmanlı sorunlara pratik çözümler üretecek ve toplumda yükselen ırkçı saldırılara karşı örgütlü gücü oluşturmayı hedefleyen, fiili, meşru, bağımsız bir odak sendikacılık pratiği gerçekleştirme iddiasında olan Girişim, “sigortalı ve güvenceli iş, insan onuruna yakışır ücret talepleri ve bu taleplerin politikleşmiş talepler olarak göçmenler tarafından sahiplenilmesi için her türlü lojistik, ekonomik, hukuki vb desteği sağlama niyetindeyiz” dedi.