Arjantin’de, kürtajın sadece tecavüz vakası ya da anne hayatının tehlikede olmasıyla sınırlandıran yasayı kaldıran tasarı Meclis’ten geçti. Kongre binası önünde kamp kuran kadınlar tasarının geçmesi ile kutlama yaptı.
Latin Amerika'nın Katolik damarın güçlü attığı ülkelerinden Arjantin'de solun iktidara geri dönmesiyle kürtajın yasallaşması için bir girişim daha başladı. 14. haftaya dek gebeliğin sonlandırılmasına izin veren yasa tasarısı, Kongre'nin alt kanadı Meclis'te perşembeden cuma sabahına dek süren tartışmaların ardından 6 çekimser ve 117 hayır oyuna karşı 131 evet oyuyla kabul edildi.
Kadınlar Kongre binası önüne kamp kurdular
Kadın hakları savunucuları da kürtaj yanlılarının simgesi yeşil eşarpları eşliğinde Kongre önünde kamp kurup gövde gösterisi yaptı.
Serbest ve Güvenli Yasal Kürtaj Hakkı İçin Ulusal Kampanya destekçisi binlerce kadın, Meclis'teki tartışma ve oylamayı dev ekranlardan takip edip sonuç karşısında gözyaşları içinde birbirlerine sarıldı.
Sonucun açıklanmasının ardından kadın hakları savunucularının coşkulu kutlaması patlak verdi.
Kürtaj karşıtı Katolik Kilisesi ise oylama öncesi milletvekillerine 'yaşama saygının ne olduğunu bir kez daha düşünmeleri' çağrısı yaptı. Sağcı muhalifler özellikle Kasım sonunda tasarıya karşı açık mavi fularlar takarak sokaklara dökülmüştü.
Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in güçlü şekilde desteklediği tasarının yasalaşması için Kongre'nin üst kanadı Senato'nun da onayı gerekiyor.
Hamileliğini devam ettiren kadınlara yardım tasarısı da var
14. haftaya dek gebeliğin sonlandırılmasına izin verilmesi girişimine paralel bir tasarı, hamileliğini devam ettirmek isteyen ama ağır ekonomik ve toplumsal sıkıntılarla mücadele eden kadınlara yardım edilmesini öngörüyor. Bunun için ayrı oylama düzenlenecek.
Arjantinli Papa etkeni
2018 yılında kürtaj yasa tasarısı, Meclis'te 1 çekimser ve 125 hayır oyuna karşı 129 evet oyuyla kabul edilmiş, ama ardından Senato'da 31 evet oyuna karşı 38 hayır oyuyla reddedilmişti. Dönemin ekonomik politikalarda liberal, toplumsal politikalarda muhafazakar Devlet Başkanı Mauricio Macri, tasarıya destek vermemişti.
'Günümüzün kullan-at kültürünün zayıf, yaşlı ve doğmamışların onuruna saygı göstermediği' görüşündeki Papa Francis'in kürtaj karşıtlığının da kendisinin Arjantinli olması bakımından ülkede ağırlığı var. Ancak son anketler, agnostisizmin Arjantin halkı arasında yaygınlaştığını gösteriyor.